Aandelenkoers voorspellen met alternatieve data

En ander opvallend datanieuws in de podcast De Dataloop

Dit artikel delen:

VPRO’s Tegenlicht bracht eerder deze maand een interessante uitzending over het zogenaamde ‘alternatieve data’, om te voorspellen wie de winnaars en verliezers zijn op de aandelenbeurs. In de podcast De Dataloog kwam dit onderwerp uitgebreid aan bod, net als ander opvallend datanieuws.

Waar beleggers voorheen moesten wachten op jaarverslagen, berichten van analisten, kwartaalcijfers en de persberichten die vanuit bedrijven werden gepubliceerd, blijkt het inzetten van oneindige hoeveelheden data uit andere (meestal openbare) bronnen voor grote beleggers zeer lucratief. Deze ‘alternative data’ blijken goed te voorspellen of bepaalde koersen omhoog of omlaag zullen gaan.

Alle data die over ons worden verzameld blijken een goede voorspeller te zijn van de aandelenbeurs, zo wordt onder andere besproken in podcast De Dataloop, dat elke vier weken samen met Computable opvallend datanieuws doorloopt. Een data-analyse van creditcard-afschriften van miljoenen mensen kan de cijfers van sommige bedrijven met grote precisie voorspellen. En een bedrijf als Thinknum helpt beleggers door alle data van sociale-mediasites te analyseren op signalen die kunnen verklappen wat een bepaald aandeel zal doen.

    Zucht naar data

    De zucht naar data om beleggers een beter inzicht te geven, houdt niet op bij creditcard-informatie en Twitter-berichten. Ook de emoties in de stemmen van ceo’s worden geanalyseerd door het bedrijf Helios Life Enterprises, die uit elke zin kan destilleren of de persoon in kwestie vrolijk is, zelfverzekerd of juist geïrriteerd. Ook data over vliegbewegingen van ceo’s kan van belang zijn. Stel dat twee zakenvliegtuigen vaak op dezelfde plek landen, zou dit een indicatie kunnen zijn van de fusie van twee bedrijven?

    Wie heeft er toegang tot al deze waardevolle, voorspellende data? Tot nu toe zijn het vooral grote beleggers zoals hedgefunds die miljarden euro’s per jaar neertellen om toegang te hebben tot deze datasets. Maar voor beleggers met een kleine portemonnee is toegang tot deze data lastig. In ‘Handel in voorkennis’ biedt Tegenlicht inzage in hoe nieuwe datastromen de beurs veranderen en wie hier het meeste profijt van heeft. Bekijk hier de hele uitzending van Tegenlicht (tekst gaat na de video verder):

      Financiële toezichthouders

      De Dataloog, 22 september 2021

      De invloed van alternative data op aandelenbeurs was slechts één onderwerp tijdens het Datanieuws van podcast De Dataloog op 22 september 2021. Verder was er aandacht voor onder andere security in het onderwijs en de revival van de fax. Luister nu de hele uitzending!

      Aanvullend op de uitzending kwam Tegenlicht met een stuk duiding wanneer het gebruik van alternative data handel met voorkennis wordt en dus wanneer het verboden in. Arnoud Pijls, universitair docent Ondernemingsrecht & Kapitaalmarkten aan de Erasmus School of Law, liet zijn licht hierop schijnen. Grote beleggers zoals hedgefunds kopen grote hoeveelheden data op, waaruit ze zeer waardevolle informatie kunnen destilleren over beursgenoteerde bedrijven, voordat de rest van de beleggers daar zicht op hebben. Pijls vindt dat alternative data de aandacht verdienen van de financiële toezichthouders.

      ‘Het is een innovatie op de financiële markten die me erg fascineert’, verduidelijkt Pijls tegenover Tegenlicht. ‘Maar ik dacht ook meteen aan het eerlijke speelveld dat de aandelenbeurs hoort te zijn. Alle deelnemers op de aandelenbeurs, van grote hedgdefunds tot particuliere beleggers, horen dezelfde informatie op hetzelfde moment tot hun beschikking te hebben. Als dat niet zo is, kan het vertrouwen in de beurs achteruit gaan, en zal de beurs op lange termijn slechter functioneren omdat minder mensen geneigd zijn via de beurs te handelen.’ Pijls denkt dat de toezichthouder wel aandacht gaat besteden aan deze datahandel, maar dat het niet meteen verboden wordt. Hij verwacht wel regulering op dit gebied, maar niet dat het volledig geblokkeerd wordt.

        x

        Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

        Dit artikel delen:

        Stuur dit artikel door

        Uw naam ontbreekt
        Uw e-mailadres ontbreekt
        De naam van de ontvanger ontbreekt
        Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

        ×
        ×
        article 2021-09-28T11:52:00.000Z Sander Hulsman


        Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
        Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.