‘ICT verdient toch echt een ministerspost’

Dit artikel delen:

Het steeds belangrijkere ict heeft toch echt politieke erkenning en macht nodig. Dit is de discussiestelling die Computable-lezers vandaag krijgen voorgelegd.

Nederland heeft bewindsvoerders voor diverse gebieden, markten en aangelegenheden. Toch ontbreekt het aan een aparte minister voor ict-zaken. De argumentatie vóór dit gemis is dat ict zo verweven is dat het geen eigen bewindsvoerder behoeft, of zelfs kán hebben. Ict is immers overal en is onmisbaar voor haast alles: departementen, maatschappij, bedrijfsleven.

De discussie over wel of geen ict-minister is er eentje die al jaren loopt. In de loop der tijd hebben vele partijen, leken, experts, instanties, bedrijven en andere belanghebbenden een duit in het zakje gedaan: voor of tegen een ict-minister. Maar nu, in 2016, kunnen we niet langer zonder centrale leiding over ict-zaken. Of dat nu voor de eigen overheidsautomatisering is  (zoals nu geconsolideerd in Groot-Brittannië) of voor infosecurity en cyberverdediging (zoals nu benoemd in Australië). Wat vind jij?

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Wel of geen ICT-minister verandert niets aan de werkelijkheid van alledag dat binnen de overheid ICT vooral als een bedrijfsvoeringsding gezien wordt. Om werkelijk meters te maken moet tussen de oren landen dat de overheid een beslissingsmachine is die drijft op informatie en dat ICT te zeer verweven is met de kerntaken en -competenties van de overheid om als iets puur facilitairs te zien. Tot die tijd is het een non-discussie omdat ook mét een ICT-minister de dingen die nu fout gaan fout zullen blijven gaan omdat er een fundamenteel attitudeprobleem is bij bestuurders en ambtelijke top.

Meer of minder ministers ? Dat antwoord heb ik zo even niet paraat ;-)
Voordeel van portefeuille is wel dat je erop kan bezuinigen.

Een minister van middelen? Niet doen!

Maar het zou zeer verstandig zijn wanneer de overheden meer van techniek in het algemeen, en van informatie techniek in het bijzonder, zouden weten. Vooral omdat b.v. de financiële techniek een enorme ontwikkeling heeft doorgemaakt dankzij de ICT...met alle gevolgen van dien...

Walter ziet ICT als verweven met kerntaken en competenties van overheid.
Dick ziet ICT juist als slechts een middel.
ICT verdient een fundamentele non-discussie in polderland met attitudeprobleem.

ICT zou hele ministeries moeten vervangen en ministeriële beslissingen moeten nemen. Zou aardig wat schelen in de kosten en wellicht dat er dan eens wordt doorgepakt in NL.

ICT zou hele ministeries moeten vervangen en ministeriele beslissingen moeten nemen. Zou aardig wat schelen in de kosten en wellicht dat er dan eens wordt doorgepakt in NL.

Ministerie van Digitale Infrastructuur, dat verweven is met alle andere ministeries, lijkt me de ideale oplossing. Zo hebben we het ook in het Piratenpartij programma geschreven: https://programma.piratenpartij.nl/thema#ministerie_van_digitale_infrastructuur

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-08-16T08:15:00.000Z Jasper Bakker


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.