Overnemen om te overleven

Door consolidatie wordt erp-softwaremarkt volwassen

Dit artikel delen:

In de turbulente bedrijfsapplicatiemarkt is één ding duidelijk: het erp-landschap is aan het veranderen. Baan verandert van eigenaar, Peoplesoft wil JD Edwards overnemen en Oracle doet een bod op Peoplesoft. En het landschap zal blijven veranderen; kleine bedrijven kunnen niet opboksen tegen grootmachten als SAP, Oracle en Peoplesoft en zijn dus genoodzaakt oplossingen te zoeken.

  
Bob Dutkowsky, ceo JD Edwards: "Het bod van Oracle is waarschijnlijk 'tijdens het eten' bedacht".
Scott Tiazkun, marktanalist bij IDC, zegt: "Wij hebben deze consolidatieslag al een hele tijd voorspeld, maar we hadden verwacht dat het sneller zou gaan door de slechte economische omstandigheden. Op de lange termijn worden de grote bedrijven nog groter door deze overnames en tegelijkertijd schakelen ze een concurrent uit. Het tegenzittende economische klimaat maakt bedrijven waarmee het slecht gaat aantrekkelijk om over te nemen."
Volgens Aberdeen Group laat de overname van Baan en JD Edwards twee belangrijke ontwikkelingen in de enterprise-softwaremarkt zien: schaalvergroting door consolidatie van verkoopafdelingen en de toenemende focus van grote bedrijven op de middenmarkt. "De afgelopen zes maanden hebben we kunnen zien hoe Oracle, SAP en Microsoft Business Solutions hun verkoopdivisies gereorganiseerd hebben om zo beter de middenmarkt te kunnen bedienen. Daarnaast is een aantal spelers in de markt, zoals Infinium, Baan en JD Edwards, overgenomen omdat zij al aanwezig zijn in het middensegment", aldus Katherine Jones van Aberdeen.

Illusie

De bedrijfsapplicatiemarkt schudde heftig op zijn grondvesten toen het bod van Oracle op Peoplesoft bekend werd. Tiazkun: "Ik denk niet dat het een serieus bod is, anders had Oracle wel meer geboden dan zestien dollar per aandeel Peoplesoft. De reden voor het bod is de overname van JD Edwards te ondermijnen. SAP is de nummer één in de enterprise-softwaremarkt, de tweede plaats wordt gedeeld door Oracle en Peoplesoft. Als Peoplesoft JD Edwards overneemt, zakt Oracle naar de derde plaats. Larry Ellison heeft de illusie dat zijn bedrijf de grootste kan worden in de markt. Daarvoor heeft het ook wel potentie, hoewel het veel meer geld en tijd zou moeten steken in de applicatiedivisie."
De bal ligt nu in het veld van Peoplesoft. Gaan de aandeelhouders overstag voor het bod van Oracle of kiezen ze voor het continueren van de JD Edwards-overname? "Hoewel het bod van Oracle een schijntje lijkt, moet Peoplesoft ervoor zorgen zijn doelen voor juni te halen, anders zou het aanbod nog wel eens aantrekkelijk kunnen worden voor de aandeelhouders", aldus Jones.

Directe concurrenten

JD Edwards kan op dit moment niet meer doen dan vanaf de zijlijn toekijken hoe de situatie zich ontvouwt. "JD Edwards heeft duidelijk gemaakt dat ze overgenomen willen worden, daar is niets mysterieus meer aan", zegt Tiazkun, "dat plaatst hen in een zwakkere positie. Zij hebben geen controle over hetgeen er nu gebeurt tussen Oracle en Peoplesoft. Aan de andere kant zijn er voor JD Edwards genoeg alternatieven als de overname door Peoplesoft niet doorgaat."
Aan de overname van JD Edwards door Peoplesoft gaan acht maanden aan overleg en onderzoek vooraf, terwijl het bod van Oracle waarschijnlijk 'tijdens het eten' is bedacht, om met de woorden van JD Edwards-ceo Bob Dutkowsky te spreken. De Aberdeen Group geeft aan dat er tussen Oracle en Peoplesoft veel overlap is. "Er is bijna geen enkel gebied waarop ze niet elkaars directe concurrent zijn." Daarnaast heeft Oracle nooit eerder zo'n grote overname gedaan. Jones: "Oracle heeft weinig ervaring met bijvoorbeeld het laten versmelten van bedrijfsculturen."
Ook Tiazkun ziet problemen: "Peoplesoft en zijn klanten zouden in de problemen komen, omdat Larry Ellison al heeft laten weten de productlijnen van Peoplesoft de nek om te draaien, zodat klanten over moeten schakelen op Oracle 11i. Peoplesoft zal ophouden te bestaan. Dat heeft Oracle al eerder gedaan met databasebedrijven die het overnam. Het beloofde ondersteuning, maar gaf die uiteindelijk zo middelmatig dat klanten uit pure ellende maar overstapten op het Oracle-product. Ook de beloofde Peoplesoft-ondersteuning zal zo'n dood sterven."

Volwassenheid

Over de overname van Baan door General Atlantic Partners en Cerberus Capital Management zegt Tiazkun: "Het is nooit een goed teken als een bedrijf door investeerders wordt opgekocht. Vaak wordt het dan uit elkaar getrokken, opgelapt en in onderdelen doorverkocht. Het geef bedrijven geen goed gevoel om software van zo'n onderneming te kopen."
Volgens Tiazkun is het nog niet gedaan met de consolidatie op de bedrijfsapplicatiesmarkt. "Zolang er nog kleine, zwakke bedrijven zijn, zullen die ingelijfd worden. De markt bereikt langzaamaan volwassenheid. Uiteindelijk zullen er slechts een paar grote ondernemingen overblijven."
"We voorspellen al maanden dat Siebel op overnamepad gaat, maar het blijft angstvallig stil rondom dat bedrijf. Als de overname van JD Edwards door Peoplesoft niet doorgaat, dan zie ik in JD Edwards en Siebel een mooie combinatie. Misschien dat Tom Siebel heel bewust kiest om alleen maar crm aan te bieden, maar ik denk dat als ze de kans krijgen, ze een overname van JD Edwards zeker zullen overwegen."
SAP is en blijft overigens de leider op de bedrijfsapplicatiemarkt, wat er ook gebeurt tussen de andere bedrijven de komende tijd. "Ik denk zelfs dat ze gaan profiteren van alle onrust die er nu heerst", aldus Tiazkun.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-06-20T00:00:00.000Z Kim Loohuis
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.