'Java is rijp voor zware zakelijke toepassingen'

IBM werkt met Lotus aan elektronische handel

Dit artikel delen:

IBM tracht de wereld sinds vorige week ervan te overtuigen dat programmeertaal annex besturingssysteem Java nu geschikt is voor de zakelijke markt. "Sterker nog: Java is essentieel voor de 'wired enterprise'; een bedrijf dat van voor tot achter elektronisch is verbonden: met zichzelf en met Internet", predikt Java-evangelist Simon Phipps van IBM.

De computergigant onthulde vorige maand een serie Java-producten die het nu uitbreidt met een nieuwe versie van zijn software-ontwikkelpakket Visual Age. Bedrijven kunnen hiermee hun traditionele applicaties en zakelijke data uitbreiden naar het World Wide Web. Het product, genaamd 'Visual Age e-bussiness', integreert ontwikkelmogelijkheden voor bedrijfskritische programmatuur met functies voor website-ontwerp en beheer. Deze nieuwe software heeft de volgende hoofdcomponenten: de zware versie van IBM's ontwikkelomgeving voor Java-applicaties, genaamd Visual Age for Java, de Beanmachine van IBM-dochter Lotus Development, de website-ontwerpsoftware Fusion van Net Objects, de Lotus Domino Go Webserver en de eigen DB2 Universal Database Developers Edition. De Navigator-webbrowser van Netscape wordt gratis meegeleverd.
"Dat alles is nodig om als bedrijf mee te kunnen gaan. Je moet alle afdelingen en systemen met elkaar verbinden. En daarvoor is Java de ideale oplossing", verzekert Phipps. "Java is namelijk veel breder dan alleen de desktop, het gaat om de integratie van het hele bedrijfsnetwerk."

'Java bevrijdt'

Phipps kent geen twijfels over de toekomst van Java: "Dat wordt geheid een standaard. Misschien niet direct, maar wel zeer binnenkort. En dat is fantastisch, want dan is het ook officieel een open product. In de praktijk was dat al lang het geval; Sun luistert goed naar het commentaar van zijn Java-licentiehouders", knikt Phipps. Over de ruzie tussen Microsoft en Sun is hij kort: "Het platform-onafhankelijke Java haalt niets weg, behalve de tralies rondom software die sommige bedrijven geplaatst hebben. Eigenlijk voegt het juist extra kracht toe aan systemen. Maar dat zal Microsoft nooit toegeven."
IBM zet Java dan ook neer als de kern van zijn strategie voor Network Computing. Het raamwerk dat Visual Age for Java biedt, moet bedrijven een soepele overgang bieden naar applicaties met Internet-functionaliteit. Vanzelfsprekend combineert het bedrijf deze software met zijn NC-variant, de Networkstation. Maar ook Sun heeft al verklaard het e-suite-pakket te adopteren voor zijn Javastation. Oracle gaat zelfs nog een stap verder door het product te combineren met zijn Interoffice-software voor samenwerken via netwerken. Verder biedt Novell de e-suite als een dienst voor Intranetware.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-12-12T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.