Telewerken verdubbelt zich binnen vijf jaar

Gartner: mobiele computers zijn enorme stimulans

NUNSPEET - De komende vijf jaar zal volgens de Gartner Group het aantal kantoormedewerkers dat onafhankelijk van een bepaalde locatie kan werken zich meer dan verdubbelen. Het telewerken krijgt een enorme stimulans door de technologische ontwikkeling die de mobiele computers doormaken. Ook de trend naar flexibilisering van de arbeid speelt een rol.

De Gartner Group voorspelt in het rapport 'Managing Technology in 2000' dat in 2001 43 procent van het kantoorpersoneel lokatie-onafhankelijk werkt. Deze mensen hoeven dus niet per se aan hun eigen bureau of een andere vaste plek te werken. Momenteel is 19 procent niet gebonden aan een bepaalde werkplek. Peter Søndergaard, vice president European Management Strategies, presenteerde deze studie tijdens 'Toshiba's Business Meeting on the Green' in Nunspeet.
Handheld computers zullen qua prestaties op desktops gaan lijken. Deze apparaten krijgen steeds meer functionaliteit. Gartner verwacht dat een draagbare computer van 0,7 kilo omstreeks het jaar 2000 dezelfde functionaliteit zal hebben als een goede laptop van nu. Spraakherkenning komt al in 1998 beschikbaar. Verbeteringen op gebied van Isdn zullen over vijf jaar applicaties mogelijk maken zoals 'portable' videocenferenties.
Volgens Piet-Hein Ottervanger, vice president Toshiba Information Systems Benelux, is de opmars van mobile computing niet te stuiten. Momenteel bedraagt het aandeel van notebooks in de totale PC-markt 15 procent. Dataquest voorspelt dat in 2000 dit percentage tot boven de twintig zal zijn gegroeid.

Software-componenten

Søndergaard deed ook voorspellingen voor de software-markt. De toekomst is aan software-componenten. Programmatuur die op componenten is gebaseerd, wordt de norm. De snelgroeiende markt voor componenten biedt software-fabrikanten de mogelijkheid te concurreren in een markt die ook over vijf jaar sterk gedomineerd zal worden door Microsoft.
Microsoft is op de markt voor applicaties en suites de afgelopen jaren zo overheersend geworden, dat de verzwakte concurrentie weinig andere keuze heeft dan het te zoeken in software-componenten, aldus de Gartner-topman. "Er blijven natuurlijk niche-markten over, maar die zijn beperkt in omvang. De trend naar componenten biedt kansen aan verticaal gerichte fabrikanten, voor oplossingen die op maat van gebruikers zijn gesneden."
IBM/Lotus heeft zijn strategie al aangepast door Lotus Notes Components aan te kondigen. Netscape probeert een nieuw referentie-platform te scheppen op basis van Navigator/Java-applicaties en kleine stukjes software (applets).

Marketingkracht

Volgens Gartner zal Microsoft Windows in al zijn variëteiten met ruime voorsprong het belangrijkste PC-desktop-platform blijven. Tot het jaar 2001 zal er weinig veranderen. Daarvoor is het aantal Windows-gebruikers te groot. Bovendien blijft Microsoft een stroom van nieuwe produkten uitbrengen. Tenslotte wijst Gartner nog op de enorme marketingkracht van Microsoft.
Mocht het de komende jaren toch zo ver komen dat Microsoft terrein verliest, dan komt dat door ontwikkelingen en krachten buiten het gebied van de desktop-PC.
Gartner verwacht dat de PC steeds minder gebruikt gaat worden als personal-productivity tool. Het toegenomen gebruik van elektronische post kan de produktiviteit van groepen medewerkers doen verhogen. Daarnaast is de client/server in opkomst.
Apple en IBM zullen een klein deel van de markt houden, maar bij de desktop-besturingssystemen moeten ze het volledig afleggen tegen Microsoft. Corr.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1996-09-06T00:00:00.000Z correspondent
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.