'Fabrikanten NPC hebben gebrek aan realiteitszin'

LONDEN - Compaq, de internationale marktleider op PC-gebied, ziet voorlopig geen grote markt voor de nieuwe klasse van goedkope Internet-terminals, ofwel Netwerk PC's (NPC) die Olivetti (Acorn) en Philips gaan uitbrengen. Aan deze apparaten bestaat vooralsnog weinig behoefte, meent Compaq-topman Eckhard Pfeiffer. Tijdens de presentatie van de nieuwe Compaq-strategie in Londen ging hij zelfs zover om de fabrikanten die wel plannen in deze richting hebben, een gebrek aan realiteitszin te verwijten.

Pfeiffer signaleerde een wereldwijde trend naar meer functionaliteit. Video en drie-dimensionale graphics vragen om krachtiger PC's. Zolang consumenten en zakelijke afnemers steeds meer mogelijkheden willen hebben, zal de 'domme terminal' niet of nauwelijks aanslaan. Op den duur zal dit eenvoudige apparaat, dat vrijwel alle benodigde software van Internet betrekt, wel een plaatsje krijgen in het scala van PC's. Maar wanneer dat gebeurt en welk aandeel de Internet-terminal zal verwerven, is nog totaal niet te zeggen. Dit kan nog wel enkele jaren duren, denkt de Compaq-topman. Pfeiffer ziet als voornaamste bezwaar de geringe geheugencapaciteit waarmee het apparaat het moet doen.

Rol PC verandert

De consument heeft voorlopig nog de meeste behoefte aan gebruiksvriendelijkheid. Het gemak in het gebruik van PC's kan nog wel wat worden verbeterd. De multifunctionele PC zal de Internet-markt domineren en in beweging houden. De rol van de PC verandert van een losstaande 'tool' om de produktiviteit te verbeteren naar een multifunctionele communicatie-poort. Deze biedt mogelijkheden tot elektronisch winkelen, telefonie, Internet, lokale netwerken (lan) en online diensten.
Compaq ziet voor de Westeuropese PC-markt een gezonde groei weggelegd. Gemiddeld zal deze groei dit jaar tussen de 17 en 24 procent uitkomen. De consumentenmarkt kan wel een groei van 35 procent halen, terwijl de markt voor 'servers' met 30 procent en de zakelijke markt met 15 procent kan toenemen. Corr.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1996-03-01T00:00:00.000Z correspondent
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.