IoT-sluizen, Capgemini-miljarden en Olympische ict

Week 7 met de populairste artikelen op Computable

Dit gebeurde er op de website van Computable in week 7. We geven een overzicht met de meest bekeken en meest besproken nieuwsartikelen, opinies en achtergronden en de redactie deelt een aantal tips voor artikelen die je zeker moet hebben gelezen.

Nieuws:

Rijkswaterstaat koppelt 10 sluizen aan sensornetwerk
Rijkswaterstaat maakte bekend dat het tien sluizen heeft aangesloten op zijn netwerk voor het realtime monitoren van sluizen. De data die realtime wordt gemonitord bestaat uit informatie van sensoren voor waterpeil, watertemperatuur, windsnelheid en windrichting, snelheden van schepen, stroomgebruik en de temperatuur van motoren, pompen en ventilatoren. Volgens cio en hoofdingenieur-directeur Centrale Informatievoorziening, Perry van der Weyden, brengt Rijkswaterstaat met de koppelingen IoT in de praktijk.

Capgemini boekt een miljard winst in 2017
Capgemini realiseert in 2017 een omzet van 12,8 miljard euro. Dat is een stijging ten opzichte van het jaar ervoor. Toen bedroeg de omzet 12,5 miljard euro. Onder aan de streep realiseert de ict-dienstverlener een winst van één miljard euro. Dat is inclusief een eenmalige belastingverrekening van 180 miljoen euro. De Benelux valt onder de regio ‘de rest van Europa’. Met een omzet van 3,5 miljard euro is deze regio goed voor 27 procent van het totaal. Hier werd een groei van gemiddeld 8,6 procent gerapporteerd.

Paul Ramakers is nieuwe coo Exact
Paul Ramakers is de nieuwe chief operating officer (coo) van Exact. Hij krijgt de verantwoordelijkheid over de afdelingen sales, consultancy en customer support. In 2015 werd hij benoemd tot managing director van de divisie Business Solutions en sindsdien is hij ook lid van de raad van bestuur. Het Bedrijf neemt afscheid van indeling in business units.

Vinci Energies koopt applicatietak Pink Elephant
Het Franse concern Vinci Energies neemt de Business Applications-tak van Pink Elephant in Nederland over. Deze activiteiten worden ondergebracht binnen het bedrijfsonderdeel Axians, het merk van het concern voor ict-oplossingen en diensten. Er werken zo'n zeventig man bij deze tak van Pink Elephant die onder meer kennis hebben van de bedrijfssoftware van Exact en het app-ontwikkelplatform van Mendix. Zij bedienen ruim driehonderd klanten in de zakelijke dienstverlening en de publieke sector.

Onderzoeken

Beoordeel uw werkgever of opleider

Werkgeversonderzoek

Opleidersonderzoek

Onder de best gelezen artikelen van deze week is een oproep voor de zoektocht naar de vijftig beste cloudspelers van Nederland. Ook updates over lopend onderzoek naar de beste werkgevers en beste opleiders zijn goed gelezen. 

Wie zijn de belangrijkste cloudspelers in Nederland?
In het kader van het vijftigjarig jubileum van Computable gaat de ict-vaktitel op zoek naar de beste IaaS-en PaaS-leveranciers en de consultants die het beste over de cloud adviseren. Computable doet dit onderzoek samen met Binx.io, onderdeel van de Xebia Groep. De lijstjes worden 6 april 2018 gepubliceerd in magazine nummer 3 en zijn onderdeel van het dossier ‘Everything as a service’.

Deze werkgevers en opleiders scoren in ict
Tussentijdse update van Computable-onderzoeken. Op dit moment voert ict-vaktitel Computable in samenwerking met Enigma Research een werkgevers- en opleidersonderzoek onder Nederlandse ict’ers uit. Deze onderzoeken lopen tot en met 27 februari 2018. Hieronder toont Computable verschillende lijsten met organisaties op alfabetische volgorde die sowieso al kans maken om tot de verschillende lijsten toegelaten te worden, omdat zij hiervoor voldoende respons hebben weten te creëren.

Opinie

"Het risicomanagement heeft vaak het niveau van de jaren tachtig, toen software een bijproduct was."

Systeembeheer verschuift ook naar de cloud
Alle bedrijven maken inmiddels gebruik van de cloud. Maar hoever durven ze hierin te gaan? Besteden ze daadwerkelijk alles uit of houden ze het beheer en de monitoring van de infrastructuur liever on-premises? Dat vraagt Wilco Ravestein, channel director, Paessler en expert van Computable voor het topic Management zich af.

Miljoenen verspild door gebrekkig risicomanagement
Software vertegenwoordigt veel kapitaal. Dat wordt de komende jaren alleen maar meer omdat de verdienmodellen van de succesvolste organisaties erop gebaseerd zijn. Tegelijkertijd vergroot dit de financiële risico's van software voor bedrijven. Het risicomanagement heeft vaak het niveau van de jaren tachtig, toen software een bijproduct was. Dit moet in 2018 veranderen, stelt Mark van Wolferen, managing director, B-lay. Expert van Computable voor de topics Datamanagement en Beheer. 

Achtergrond

Stagiair lekte Apple's iBoot-broncode
Wie heeft waar toegang toe? De grote vraag die elk softwarebedrijf zich stelt. Een stagiair bij Apple kopieerde in 2016 de iBoot-broncode van iOS 9 en nog veel meer tijdens zijn stage en deelde de informatie met een groep vrienden uit de jailbreak-community. Uiteindelijk kwam de code eind 2017 op straat te liggen. Vooralsnog is onbekend door wie.

Bedrijfscultuur vormt horde voor digitale vernieuwing
Meer dan de helft van de Nederlandse bedrijven is al bezig met het in de praktijk brengen van digitale veranderingsprocessen. Daarbij blijkt dat de heersende bedrijfscultuur in veel gevallen nog niet klaar is voor het omgaan met nieuwe technologie. Dit komt naar voren uit een onderzoek van ict-concern DXC Technology onder honderd topmanagers en beslissers in Nederland.

Tips van de redactie

Eén uur om land te redden van grote ramp
Er dreigt een enorme ramp. LAB 02H zou baanbrekend onderzoek presenteren, maar... het team is verdwenen en de computer doet vreemd. Als er niet snel gehandeld wordt, gaat het helemaal mis. De tijd tikt. Reportage over Alert Online dat een escaperoom inzet voor de campagne voor internetveiligheid.

Olympische Spelen in de cloud
Eigenlijk van vorige week, maar omdat de Olympische goudkoorts deze week pas echt op gang is gekomen, hier een artikel over de ict achter de winterspelen in Pyeongchang. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Geweldig initiatief. IoT inzetten op dat gebied waar we over de hele wereld bekend om staan: Watermanagement.
Zo blijft NL voorop lopen.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-02-17T08:00:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.