Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

4 voordelen van culturele diversiteit op de werkvloer

Wereldwijd zijn er meer dan zesduizend talen en talloze culturen. Deze culturen hebben uiteraard allemaal hun eigen normen en waarden. De grenzen vervagen steeds meer en het samenbrengen van de culturen zorgt voor de nodige uitdagingen. Ook it-bedrijven krijgen steeds meer te maken met internationalisering. Door het tekort aan Nederlandse developers wordt steeds vaker buiten de Nederlandse arbeidsmarkt naar talenten gezocht.

Organisaties moeten steeds meer uitdagingen aangaan die culturele diversiteit binnen het bedrijf met zich meebrengt. Want hoe kun je ervoor zorgen dat deze uitdagingen in je voordeel werken?

Taalbarrière en cultuurverschillen

Door de toename van samengestelde personeelsbestanden wordt het voor bedrijven steeds belangrijker om bewust te zijn van wat er leeft onder personeel dat uit andere landen komt. Om hier meer duidelijkheid over te krijgen, hebben wij onderzoek gedaan onder 260 Oost-Europese developers en hen gevraagd welke uitdagingen zij verwachten te ondervinden als zij naar Nederland verhuizen. Bijna de helft van de developers uit ons onderzoek (47 procent) ziet de taalbarrière als grootste uitdaging en iets minder dan een derde (27 procent) geeft aan culturele verschillen als grootste uitdaging te zien. Deze uitdagingen spelen niet alleen in het privéleven, maar misschien nog wel in grotere mate op de werkvloer. Want dat is de plek waar samenwerking en communicatie binnen teams wordt vereist.

De voordelen van diversiteit

Om deze uitdagingen te overbruggen moeten organisaties een klimaat hebben dat openheid kent voor de verschillen die diversiteit met zich meebrengt. Werken met verschillende culturen gaat immers beter als je begrijpt hoe verschillende medewerkers communiceren, onderhandelingen voeren en beslissingen nemen. Het is daarom noodzakelijk om een gemeenschappelijke taal te hebben die iedereen begrijpt. Zodra bedrijven deze culturele verschillen omarmen, biedt het binnenhalen van experts en talenten uit het buitenland tal van mogelijkheden waarvan juist geprofiteerd kan worden. Hieronder vind je vier redenen om ook eens over de landsgrenzen te kijken bij de werving van nieuwe developers:

1. Een creatief en innoverend team
Een team van developers dat bestaat uit een groep uiteenlopende leden is in staat tot een creatiever denkproces en vernieuwende ideeën. Deze teams innoveren, dagen uit om meer te doen en beschikken over andere kennis en manieren van denken.

2. Verbreden van de markt
Niet alleen werknemers worden internationaler georiënteerd, maar ook voor bedrijven is dit ‘core business’. Developers met een andere achtergrond openen nieuwe markten voor bedrijven. Zij zijn vaak internationaler georiënteerd. Zo spreken zij een andere taal, beschikken over een ander netwerk en communiceren gemakkelijk in een internationale omgeving.

3. Grotere vijver van talent
Een bedrijf met een divers personeelsbestand heeft als voordeel dat er wordt gevist in een grotere vijver van talent. Developers uit het buitenland hebben echter niet per se betere skills of expertise. Het zou wel kunnen zijn dat er meer kennis en vaardigheden in huis zijn, die in mindere mate aanwezig zijn bij Nederlandse developers.

4. Sfeer op de werkvloer
Door het hebben van verschillende culturen op de werkvloer vergroot je de kans op een betere werksfeer. Elke cultuur besteedt meer waarde aan andere aspecten. Zo is werksfeer in sommige culturen zeer belangrijk en wil het personeel zich daar meer voor inzetten. Andere culturen vinden loyaliteit en respect zeer belangrijk naar collega’s en de baas en zetten zich daar volledig voor in.

Kijk verder dan de landsgrenzen

Het niet spreken van dezelfde taal of het hebben van andere gewoonten is helemaal niet nadelig mits je er je voordeel uit weet te halen. Het is dus als bedrijf belangrijk om deze uitdagingen aan te grijpen en te voorkomen dat de uitdagingen problemen worden. Want ook buiten de landsgrenzen zijn developers met talent te vinden en juist door een divers personeelsbestand pluk je de vruchten van diversiteit die ook jouw team en bedrijf verder kunnen helpen. Waar wacht je nog op?

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Reacties

"Het niet spreken van dezelfde taal of het hebben van andere gewoonten is helemaal niet nadelig mits je er je voordeel uit weet te halen."

Niet nadelig mits je er voordeel uit weet te halen :-)
Waarom antwoordde Erdbrink dat niet tegen zomergast Rutte toen die over het falen van multiculti begon ?

Elke reguliere werkvloer hoort een representatie van de samenleving te zijn.
Dat er een tekort zou zijn is dan ook een sprookje want er is zat talent genoeg in eigen land. Dat dit talent niet de kans krijgt om aan de slag gaan is dan ook een uitdaging voor de hele samenleving. In tegenstelling tot kant-en-klare maaltijden kun je mensen niet in een magnetron gooien als je snel even wat wilt eten. Dat kost tijd en moeite die tegenwoordig blijkbaar niet meer gegund wordt want iedereen wil nu voor een duppie op de eerst rij zitten.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-09-05T10:46:00.000Z Joel Bennett
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.