Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Kemdem!

Computable Expert

ing. Egbert Bouman
Practice Manager bij Valori, Valori. Expert van Computable voor de topics Development en Overheid.

Ik wil graag een verrijking van de Japanse taal voorstellen: Kemdem. Kemdem staat voor ‘Kijk even mee, denk even mee’, en het is een essentieel element van agile.

Agile, lean en Japans

De agile-beweging - die geen beweging meer is, maar een volledig gesettelde manier van it-ontwikkeling - heeft leentjebuur gespeeld bij lean. Lean is gebaseerd op het Toyota Manufacturing System. Vandaar de vele Japanse termen in lean, zoals kata, kanban en kaizen.

Kanban, kaizen, kemdem

Voor het dagelijks gebruik in agile-teams missen we er volgens mij nog ééntje. Ik zal uitleggen waarom. Het agile-manifesto benadrukt dat mensen en samenwerking belangrijker zijn dan processen en tools. Want agile doe je niet alleen, maar met je team. Je trekt samen op en praat en overlegt continue: ‘Kijk even mee, denk even mee’. Kemdem dus, klinkt dat Japans of niet? Wat mij betreft missen we deze nog in het lean-jargon en past de term perfect in het rijtje.

Kemdem en just talk

Kemdem lijkt veel op het just talk van de less-aanpak. Als je honger hebt, moet je iets eten en niet over eten praten. Als je behoefte hebt aan communicatie, dan moet je communiceren en niet over communicatie praten. Minder ceremony, gremia, meetings en processen, maar just talk. Ik word daar blij van en elk goed agile-team is wat mij betreft een kemdem-team: je bent voortdurend bezig om je ideeën, je code en je testaanpak te delen met je collega’s en gebruikers. Hoe meer kemdem- momentjes, hoe beter, want agile-werken staat of valt met frequente en intensieve feedback.

Hier vind je nog een setje heldere definities van alle relevante Japanse lean termen zoals kaizen, kanban, kata en gemba,

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-03-21T09:43:00.000Z Egbert Bouman


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.