Week 39 - 2003

Fred van der Molen beschouwt en becommentarieert het ict nieuws van de afgelopen week. Met deze keer: Is Linux toch duurder dan Windows? Zijn computers 10x te duur? Wanneer kunnen we OS/3 verwachten?

Is Linux toch duurder dan Windows?
... it's the app stupid! De aanschafprijs van Windows is hoger dan van Linux, dat ontkent zelfs Microsoft niet. Maar de softwaregigant heeft zich er wél op toegelegd te bewijzen dat de exploitatiekosten van Linux-systemen hoger zijn. Daarvoor verstrekt het bedrijf onderzoeksopdrachten aan onderzoeksbureaus van naam, zoals IDC en Forrester. Die uitkomsten moeten we natuurlijk wantrouwen, want de opdrachtgever bepaalt wát er wordt onderzocht. Maar dat Windows-systemen soms goedkoper uitvallen verbaast me niet. Bij sommige applicatieservers kun je voorspellen dat een Linux-systeem goedkoper uitvalt (zoals een Apache webserver), bij andere is dat niet altijd evident. Kort geleden liet Microsoft bijvoorbeeld door Forrester Research uitrekenen dat Windows in gebruik een goedkopere ontwikkel- en applicatieomgeving blijkt dan Java (J2EE) op Linux. Dat zal ongetwijfeld kloppen. De Microsoft-only-aanpak biedt een prachtig gestroomlijnd ontwikkeltraject, maar wel voor één platform met besturingssysteem en applicaties van dezelfde leverancier. De Java-wereld richt zich daarentegen op de heterogene wereld van de grote ondernemingen. Er is daardoor meer aandacht geweest voor platformonafhankelijkheid, schaalbaarheid en robuustheid dan voor toegankelijkheid en gebruiksgemak. Dat is een beetje de achilleshiel van het platform. De Java-wereld heeft een 'VisualBasic voor Java' nodig om grotere groepen programmeurs te trekken en goedkopere ontwikkeltrajecten mogelijk te maken. Getuige de nieuwe tools van IBM en Bea is dat inzicht ook daar doorgebroken. En de grote Java-roerganger Sun zou dit jaar nog met Rave, een supertoegankelijke ontwikkeltool, op de proppen komen. Java voor dummies, misschien komt het er nog eens echt van.
 
Zijn computers 10x te duur?
... dat had McNealy wel eens eerder kunnen zeggen. Maar de topman van Sun heeft het dan ook niet over de hardware die hij zelf levert, maar over de software van bureaucomputers. Dan komt natuurlijk allemaal door Microsoft, de monopolist die zijn eigen prijzen kan bepalen. Voor de hand liggende praat uit de mond van McNealy, maar de cijfers geven hem wel gelijk. Microsofts winstmarges op Office en Windows zijn fenomenaal. Op Windows bijvoorbeeld bleek vorig jaar een winstmarge van 86 procent te zitten. Dat kan natuurlijk alleen in een markt waar echte concurrentie ontbreekt. We mogen dan ook blij zijn met bedrijven als Sun, die Microsoft in ieder geval blijven prikkelen kwaliteit te leveren. Sun belooft ondernemingen overigens een volledige Linux desktopapplicatiebundel voor 100 honderd dollar per gebruiker per jaar. Dat is inderdaad heel goedkoop. Maar ik vrees voor Sun dat bedrijven toch niet massaal van Windows zullen afstappen. Koudwatervrees speelt een rol, grote overstapkosten eveneens, maar het grootste probleem is toch dat het Linux-alternatief nog geen volwaardig alternatief is voor Windows. Ook in 2003 kan een Linux-station daarom alleen voor goed vooraf gespecificeerde taken worden ingezet, niet als standaard bureaucomputer.
 
Wanneer kunnen we OS/3 verwachten?
... ho, ho, laten we niet te hard van stapel lopen. Maar het was wel een gedenkwaardig moment om Microsofts Bill Gates en Steve Mills, het hoofd van IBM's softwarepoot, vorige week samen op een toneel te zien. Op zo'n hoog niveau was dat sinds de deconfiture van OS/2 begin jaren negentig niet meer voorgekomen. Wat ze precies aankondigden, was overigens na afloop niet helemaal duidelijk. Beide giganten gaan gezamenlijk hun schouders zetten onder weer een laag standaards voor webservices. Dat was duidelijk, maar welke standaards en via welke standaardisatiecommissie?
En was dat nu zulk groot nieuws? Microsoft en IBM werken al geruime tijd samen op het gebied van webservices-standaards. Het grootste nieuws was daarom niet de boodschap, maar de boodschappers. Dat Bill Gates daarvoor kwam opdraven, terwijl IBM 'slechts' een souschef stuurde. Conclusie: Microsoft heeft IBM op dit terrein meer nodig dan andersom. Beide bedrijven willen de introductie van webservices versnellen, maar Microsoft kan zich met zijn .Net-weg maar moeilijk uit het zelf gekozen isolement verlossen.< BR>
 
Fred van der Molen beschouwt en becommentarieert het ict-nieuws van de afgelopen week.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-09-26T00:00:00.000Z Fred van der Molen
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.