IT-manager investeert vooral in vaste bezetting

Talent

De Nederlandse it-manager investeert in 2014 vooral in een bezetting met vaste it-medewerkers. Dat blijkt uit onderzoek van recruiter Rave-cruitment onder 175 Nederlandse it-managers. Ruim 70 procent geeft aan dat dit voor 2014 op de agenda staat en dat er daadwerkelijk actie wordt ondernomen om de verhoudingen tussen vaste en tijdelijke dienstverbanden, zoals met zzp’ers en via detachering, meer in evenwicht te brengen.

Meer dan 50 procent van de it-managers verwacht dat dit geen eenvoudig karwei zal zijn. Bijna 80 procent geeft aan nu al moeite te hebben met het invullen van de vaste technische it-posities. ‘Deze scores verbazen nauwelijks’, meent Rob van Elburg, docent aan de Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie en eigenaar van Rave-cruitment. ‘Organisaties worden steeds meer afhankelijk van ict. Deze kennis en kunde wenst men gewoon ‘in house’ te hebben. Verder dient tegenwoordig elke euro te worden omgedraaid dus ook uit kostenbesparing heeft men liever eigen medewerkers dan, veelal dure, interimmers.’

Van Elburg vindt het niet eenvoudig om deze plannen waar te maken. ‘Vooral in technische it-rollen heerst schaarste. Iedereen wil die hbo’er met vijf jaar werkervaring in een specifieke taal of ict-omgeving. Vacatures invullen betekent dus vooral zeer creatief omgaan met datgene wat er beschikbaar is op de arbeidsmarkt. Denk hierbij aan opleiden, het omscholen van de groeiende groep 45+ it’ers en de organisatie klaarmaken voor Engelssprekende it’ers. Die hoeven niet allemaal uit India te komen. Ook in landen als Spanje, Italië, Bulgarije en de Oekraïne zijn uitstekende it’ers te vinden.’

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Op zich is het logisch dat een CIO een goede vaste bezetting wil hebben, maar onderliggend in de discussie die hier aangesneden wordt niet vast versus tijdelijke dienstverbanden, maar om capaciteit versus incidentele kennis en specialistische behoefte.

Rob van Elburg suggereert hier een paar zaken :

1. dat er een schaarste is aan IT -kennis in Nederland :
teneinde zodoende te doen geloven dat het noodzakelijk is om goedkopere IT-krachten te importeren uit het buitenland.

2. dat IT-ers van 45+ allemaal bijscholing behoeven :
teneinde de perceptie tot leven te wekken dat oud=duur en dat je dus beter geen werkloze oudere IT-er moet aannemen

3. dat interimmers zonder uitzondering duur zijn :
teneinde te doen geloven dat je in alle gevallen dus goedkoper uit bent met een vaste medewerker.

De vraag is of de ICT-sector, de klanten en gebruikers, en uiteindelijk Nederland zelf zijn gediend met zo'n nivellering.

@KJ

De heer van Elburg is eigenaar van een recruitingsbureau, gebruikelijke 'Wij van WC-eend' artikel dus. Nu verbaas ik me niet alleen over de regelrechte leeftijdsdiscriminatie maar vooral de tegenspraak in het stuk. Organisatie klaar maken voor Engelssprekende IT-ers en de resources uit Spanje, Bulgarije en Oekraine halen?

Ik heb in veel internationale teams gewerkt en bemerk nog weleens een taalbarrière met Zuid- en Oost-Europese collega's, naast de culturele verschillen zorgt dat vaak voor problemen variërend van onbegrepen nuances tot verkeerd uitgelegde requirements. De heer van Elburg denkt als docent Arbeidsmarktcommunicatie mij dus te makkelijk over het meest belangrijke element in de IT.

@Ewout,

we zijn toch kritisch genoeg dat we geen last hebben van het wij van wc eend syndroom? De basis van de discussie die hij probeert op te roepen is al principieel fout, maar dat wil niet zeggen dat hij dat niet mag neerzetten....

Het is toch ook duidelijk om welke (WC)pot het gaat uit zijn verhaal en achtergrond.... Zoveel onafhankelijke adviseurs zijn er nu ook weer niet en dan zou dit forum toch erg saai worden, want dan zat ik hier denk ik in mijn (wc)eentje... :-) :-)

@Maarten

Met 1000+ reacties en 0 opinies ben je inderdaad het vreemde eendje;-)

@Maarten,

In sommige uitzonderlijke gevallen kan een WC-eend weleens gelijk hebben, maar in dit geval inderdaad duidelijk niet.

Parallelimport van goedkope arbeidskrachten is nu eenmaal geen duurzaam businessmodel gebleken, het is een race naar de bodem met alleen maar verliezers.

@Rob van Elburg : zet eens een echt IT-bedrijf op.

@Ewout
ik heb nog de blaren op mijn vingers van 500 pagina's boek...., zodra die weg zijn dan zeker hier......

Maarten,
Wij techneuten zijn wellicht in staat om het WC-Eend syndroom te herkennen,
Er zijn nog zat beleidsmakers die in dat soort flauwekul trappen.

Wellicht dat meneer van Elburg eerst zelf eens bijgeschoold moet worden.
Het niet kunnen krijgen van mensen heeft vooral te maken met geen moeite willen doen.
In landen als Nederland zijn ook zat goede ITers te vinden maar die moet je wel zoeken ze komen niet naar je toe je moet ervoor netwerken en daarmee bedoel ik niet directie borrels afgaan. Je moet ze ook perspectief bieden en niet meteen drie maanden contractje voor een MBO salaris bieden.
Wat leeftijd betreft, Computable barst van 45+ ITers die gehakt maken van mensen als meneer van Elburg.

Op zich heeft de heer van Elburg de schijn wel tegen als eigenaar van een recruitment bureau, maar ik vraag me ook af of de heren boven mij nu reageren op het artikel of vooral de eigen fustraties kenbaar willen maken.
Zo lees ik nergens in het artikel dat buitenlandse IT-ers goedkoper zijn of dat alle IT-ers van 45 jaar en ouder te duur zouden zijn en/of omscholing behoeven.
En dat op de lange termijn detachering een duurdere oplossing is t.o.v. een vaste medewerker, lijkt me evident (uitzonderingen daargelaten).

Het is me al helemaal een raadsel waarom de 45+ITers van de heer van Elburg gehakt zouden willen maken. Volgens mij pleit hij juist voor de inzet van deze groep.

Los van het feit dat de beste man een recruitment bureau heeft, lijkt me dat de strekking van zijn verhaal, namelijk de schaarste op de NL arbeidsmarkt voor wat betreft hoogopgeleide IT-ers, correct.

@Ivo

"...organisatie klaarmaken voor Engelssprekende it’ers."

Dat lijkt me voor menige IT-manager nog een flinke organisatorische uitdaging.

Vraag waarom IT managers weer graag een vaste bezetting hebben blijft trouwens onderbelicht in dit verhaal. Maar misschien is dat wel omdat de kwakzalvers altijd het nieuwe aan de onwetende kunnen verkopen.

"...vooral in technische it-rollen heerst schaarste."

No shit, Sherlock! Zou dat misschien komen doordat lange tijd het schaap met de 5 poten voor prijs van een slachtlam de 4 Indiaantjes in een krat voor een kommetje rijst waren?

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2013-10-23T08:27:00.000Z Sander Hulsman


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.