IE8 dwingt webmasters tot aanpassingen

De volgende versie van Microsofts webbrowser Internet Explorer (IE) heeft een standaardenmodus die officiële webstandaarden beter ondersteunt, maar die problemen geeft voor websites die zijn geoptimaliseerd voor oudere IE-versies. Microsoft zet die modus standaard aan in IE8.

Webmasters krijgen een moeilijke keuze opgedrongen: versie 8 van Microsofts marktdominante webbrowser Internet Explorer vereist aanpassingen aan websites. Tenminste, als die code bevatten die is afgestemd op oudere IE-versies, zoals de veel- en langgebruikte IE6. De voor eind dit jaar geplande IE8 heeft namelijk een standaardenmodus die betere ondersteuning biedt voor officiële webstandaarden. Microsoft heeft zich daar in het verleden lang niet altijd aan gehouden, waardoor veel webmasters 'IE-websites' hebben gemaakt.

Compatibel

Dergelijke websites worden dan niet goed, of zelfs niet werkend, weergegeven in andere browsers, die de officiële open standaarden wel correct ondersteunen. Microsoft slaat met IE8 toch het pad in van serieuze ondersteuning van standaarden, maar dat levert webmasters dus problemen op. IE8 heeft ook een modus om websites weer te geven als IE6, maar daarvoor moet elke webpagina welk een coderegel bevatten die de webbrowser instrueert om terug te vallen op de oudere, Microsoft-eigen weergave.

Webmasters moeten straks dus kiezen. Óf hun sites doorspitten op IE6-specifieke code en die vervangen door equivalenten op basis van webstandaarden. Óf die pagina's - of zelfs voor de zekerheid alle webpagina's - voorzien van een statement dat IE8 laat 'terugschakelen' naar de IE6-compatibele modus.

Werk aan de winkel

In beide gevallen is er behoorlijk wat werk aan de winkel. Bovendien sluit de tweede keuze alternatieve browsers weer uit, zoals het open source Firefox dat flink marktaandeel heeft veroverd op IE. Dit ondanks de komst van IE7, die flink wat verbeteringen biedt. Microsoft heeft zijn webbrowser echter gekoppeld aan zijn marktdominante pc-besturingssysteem en levert updates voor die applicatie als beveiligingsupdate via Windows Update.

Microsoft komt in oktober met een nieuwe bèta van IE8. Ondertussen werkt de commerciële tak van de Mozilla Stichting aan versie 3 van Firefox. Beide browsers zijn nu meer op gelijk vlak wat betreft functies en snufjes. Firefox had voorheen een voorsprong op IE, bijvoorbeeld met tabbladen wat Microsofts browser pas met versie 7 kreeg. IE6 was jarenlang een nogal stilliggend product.

Code toevoegen

Microsoft roept webmasters op pagina's aan te passen als die geoptimaliseerd zijn voor versie 6 of 7 van zijn webbrowser Internet Explorer. Het toevoegen van deze coderegel zorgt ervoor dat IE8 de website weergeeft alsof het IE7 is.

<eta http-equiv="X-UA-Compatible" content="IE=7" />

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Geen medelijden met ontwikkelaars/ webmasters die zich genoodzaakt zien om hun sites aan te passen als gevolg hiervan. Hadden ze zich direct aan de offici?le en internationaal erkende standaarden gehouden, was er volgens mij niks aan de hand geweest.

De titel is vrij negatief terwijl het juist een positief punt is dat IE zich eindelijk aan de standaarden gaat houden.

Wat nou dominant.
Gewoon FireFox 3.0 als standaard gebruiken.
Probleem met IE zoekt MS zelf maar uit!

Wie zijn sites als IE-only gebouwd heeft verdient niets anders als een berg onbetaalde uren om nu eindelijk de standaards aan te houden. Juist webmasters zjn mijns inziens verplicht met de geldende standaards van de w3c te werken alleen zo houden we het www werkend en wel voor iedereen.

Eindelijk eens de goede kant op qua ondersteuning van standaarden. IE liep hier toch altijd wel op achter.

@surf-dude: intwikkelaars willen zich maar wat graag aan standaarden houden. Het probleem is alleen dat IE zich daar niet aan hield. Hierdoor moesten ontwikkelaars dus wel de 'IE-standaard' gebruiken. Nogal een zinloze opmerking dus..

Wat een onzin, de ontwikkelaars de schuld geven terwijl microsoft zich al jaren niet aan de standaarden houdt. Eerder bewondering voor de ontwikkelaars om een website te ontwikkelen die in ie7, firefox en ie6 overeind blijft. Conditional stylesheet voor ie6 zijn een simpele oplossing om ook daar te zorgen dat het in die browser nog een beetje werkt. Nu maar hopen dat het hele box-model probleem eindelijk wordt opgelost en ie6 snel van het toneel verdwijnt. css 3, klinkt allemaal leuk, maar zolang nog zoveel mensen nog ie6 gebruiken, kan je daar zeker voor de grotere websites helemaal niks mee.... toekomstmuziek allemaal, we wachten het wel af.

> Wat een onzin, de ontwikkelaars de schuld geven terwijl
> microsoft zich al jaren niet aan de standaarden houdt.

Het is zowel de schuld van MS, die bij verkeerd opgestelde pagina's maar een gok deed hoe die pagina eruit zou moeten zien, als van de ontwikkelaars, die in plaats van te zorgen dat hun pagina's aan de standaarden voldoet, zorgden dat de pagina in MSIE goed weergegeven werd. Dom kortzichtig gedrag waar ze nu eindelijk voor gestraft gaan worden... en waar MS nu eindelijk haar verantwoordelijkheid gaat nemen.

Dat IE6 nog steeds zoveel marktaandeel heeft ligt ook grotendeels aan het bedrijfleven. Er zijn namelijk nog enorm veel bedrijven die IE6 draaien op hun bedrijfsnetwerken. (ondanks dat IE7 en andere browsers veel veiliger zijn). Een flinke stimulans voor automatiseringsafdelingen om hun kantoorsoftware te actualiseren zou het marktaandeel van IE6 flink doen dalen.

Dat geeft webdevelopers weer de benodige lucht om sites geschikt te maken voor de afgesproken standaarden. Als 60 procent van je bezoekers nog steeds IE6 gebruikt, dan ga je niet de site omgooien omdat Microsoft met IE8 komt die zich wel aan de standaarden houdt.

Nou Bart, je kunt aan de bak met je prive site! Gelukkig heeft Michael zich aan de standaarden gehouden!

Het is heel makkelijk om te zeggen dat webmasters/-designers zich streng op zouden moeten stellen en zich gewoon aan de standaarden zouden moeten houden als je zelf geen webmaster/-designer bent.

Zoals Marijn al zegt, webontwikkelaars willen zich maar al te graag aan standaarden houden...dit maakt het alleen maar eenvoudiger. Het probleem is alleen dat de bezoekers van een website (en dat zijn we allemaal: webmasters, bedrijven, consumenten, critici en non-critici) hebben een hekel aan websites die niet goed weergegeven worden en zullen deze dus niet vaker bezoeken.

Websites die niet goed bezocht worden, worden voor de eigenaren ervan (in veel gevallen bedrijven, verenigingen, stichtingen e.d.) eerder een verliespost dan een welkome aanvulling op het communicatiebeleid.

Verliesposten zuigen zwaar!

Ergo, er moet gezorgd worden dat de website w?l goed weergegeven wordt. Als dat betekent dat er concessies gedaan moeten worden op andere fronten, so be it! De klant betaalt! Geen klant = geen inkomsten. En nogmaals:

Verliesposten zuigen zwaar!

MS heeft nou eenmaal een sterke positie en buit deze op sommige fronten handig uit. Zakelijk gezien slim, ethisch/moreel gezien twijfelachtig...en qua goodwill kweken zeer zwak...

Als meer mensen hun computer en alles wat daarop gebeurt, belangrijk genoeg zouden vinden om eens na te denken over welke browser misschien wel het handigste is, zou het gebruik van MF/Safari/Opera wel n?g meer stijgen t.o.v. non-complier IE.

Feit is alleen dat lang niet iedereen hier over nadenkt. Niet uit onwil of onkunde, maar uit een gebrek aan interesse. En dat kun je ook niemand kwalijk nemen...de ??n vindt computers razend interessant, de ander ziet het als een noodzakelijk kwaad en gebruikt uitsluitend de meegeleverde software (i.e. IE).

Zolang er dus een grote massa blijft die computers zien als een gebruiksmiddel in plaats van een "hobby" (want wees eerlijk, als je de moeite neemt om te reageren op een bericht hier op de site, is een computer niet all??n maar een gebruiksmiddel...), zit MS op rozen...

Het pleit echter wel voor MS dat IE8 meer standard-compliant wordt. En ja, dat betekent inderdaad dat webmasters-/designers weer even aan de slag moeten. Het alternatief is dat we tot in de lengte van dagen blijven bitchen over het arrogante gedrag van MS. Dus ik stel voor dat we blij zijn dat MS bijdraait en er weer het beste van maken...

Over 5 jaar is IE6 toch antiek en als tegen die tijd alle browsers zich aan alle standaarden houden, wordt het worldwideweb eindelijk dat fijne stukje techniek dat het al jaren probeert te zijn...

Een utopie? Wie zal het zeggen...

Natuurlijk is die stap van MS goed, ook als hij een beetje laat komt.
Echter als je internetsites ontwikkelt die er ALLEEN in IE goed uitzien ben je verkeerd bezig. Die genen die zo ontwikkeld hebben dat het er in alle browsers goed uit ziet hebben ook geen probleem, dat blijft werken.

Hopelijk krijgt IE met de invoering van FF 3 nog een tik, dat stimuleert MS meestal tot standaardconformiteit.

:D
http://img149.imageshack.us/img149/2490/webdesignih5.jpg

het mocht eens tijd worden van ze. Afschaffen dat IE. Ze verdienen de dominante positie allesbehalve.

@surf-dude.
Vroegah toen IE nog veel dominanter was dan momenteel moest je wel voor IE gaan ontwikkelen wou je nog een klein beetje marktaandeel houden, het zijn niet de ontwikkelaars die vrolijk werden van IE, integendeel zelfs, ze schreeuwden moord en brand, werden alleen niet gehoord, en jij wil deze groep mensen nu onbetaald laten werken?

het is nou uitgerekend deze groep die net zolang heeft gezeurd om die standaarden dat uiteindelijk opper-reus microsoft toch maar water bij de wijn heeft gedaan.

Maar ach die arme ontwikkelaars ook altijd, gewoon gratis laten werken omdat een of ander vaag bedrijf wat te groot is geworden jarenlang vriend en vijand sarde met eigen standaarden, en aangezien IE in windows hangt gebruikte iedereen het dus ook, het was er toch al waarom nog iets downloaden?

als je iemand wil laten betalen voor deze ongein wijs eens richting microsoft, en niet naar ontwikkelaars die jaren met de handen in het haar hebben gezeten door die ellende!!


De wereld op zijn kop. Microsoft heeft er zelf altijd een baggerzooitje van gemaakt met de IE browsers en niet de webmasters. Die pasten hun code namelijk dusdanig aan om de website ook een beetje goed te laten smoelen in IE. Nu Mozilla's Firefox aan kop staat komt Microsoft ook op de proppen met een degelijke browser.

Mijn sites check ik altijd in Firefox, Safari en IE.
De eerste twee geven nooit problemen omdat ik volgens w3c ontwikkel.

Vervolgens altijd gedonder en vele uren werk om de site ook in IE goed te krijgen.

Jammer genoeg moet 'ie daar ook goed te zien zijn, omdat dat de meeste gebruikers zijn.
Maar uiteindelijk doet 'ie t overal acceptabel (volgens w3c) maar ik moet heel wat omwegen bewandelen.

Sluit me helemaal aan bij Henk. Mijn sites werken in FF e.d vrijwel meteen, maar IE is altijd moeilijker. 8 reageert weer anders dan 7, terwijl FF3.0 geen problemen oplevert.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-06-03T10:42:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.