De 16 best gelezen artikelen van 2016

award

Microsoft, it-problemen en de Computable Awards zijn populaire onderwerpen bij Computable-lezers. Zij komen meerdere keren voor in de lijst van meest gelezen artikelen in 2016. En dat Donald Trump de Amerikaanse preseidentsverkiezingen heeft gewonnen, leverde zelfs een hit op in de top 16 van best gelezen stukken van Computable in dit jaar!

Microsoft introduceert in 2015 zijn nieuwste besturingssysteem: Windows 10. In 2016 waren de twee aangekondigde updates van dat OS een populair onderwerp. Maar een artikel over een (onverwachte) update voor Windows 7 scoort het best; het pronkt bovenaan de lijst van 16 best gelezen artikelen (zie kader hieronder).

Artikelen over it-problemen, ruzies en duistere zaakjes scoren ook dit jaar goed; zo was er een inkt-rel bij HP, bleken problemen aan een ordermanagementsysteem bij te dragen aan het faillissement van V&D, wilde een it-directeur tv-programma Zembla voor de rechter slepen en werd een directeur van een it-bedrijf door de politie verhoord wegens een strafzaak.

Ook blijven wijzigingen binnen it-organisaties bij lezers niet onopgemerkt, van grote reorganisaties (IBM) tot het uitbesteden van personeel (Tata Steel). Daarnaast werd de Nederlandse it-wereld opgeschrikt door het verongelukken van twee directeuren van it-bedrijven; vanzelfsprekend werden de artikelen over deze tragische ongelukken veelgelezen.

Computable-lezers houden zich ook bezig met internationaal nieuws, en dan met name de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Want wat zijn de plannen van aankomende president Trump op het gebied van ict? De eerste tekenen daarvoor leverden gelijk een vaak gelezen verhaal op.

Op nationaal vlak scoren de opiniestukken van overheidscriticus René Veldwijk goed. Hij bespreekt daarin de (ict-)problematiek bij overheid. Dit jaar scoren zijn stukken over de Belastingdienst en staatssecretaris Wiebes het hoogst.

Tot slot scoren de Computable Awards weer goed; het wordt door de markt zelfs betiteld als de Oscars van de Nederlandse ict-markt. Zowel artikelen over de start van het stemproces als de bekendmaking van de winnaars van de prijzen staan hoog in de top zestien.

Alle 16 goed!

1. Microsoft verrast met ‘SP2’ voor Windows 7
Microsoft komt met een patch-verzamelpakket (updates van de afgelopen vijf jaar in één download) voor Windows 7. De fabrikant maakt bekent dat het voortaan maandelijks de patches in één pakket gaat aanbieden.

2. ‘Software-update leidt tot inkt-rel HP’
De printers van HP accepteren geen cartridges meer van andere leveranciers. Dit komt door een automatisch uitgevoerde software-update.

3. ‘Mega-ontslagronde IBM raakt ook Nederland’
De Europese ontslagronde bij IBM treft ook de Nederlandse organisatie. Het werk wordt naar India overgeheveld, waardoor maximaal achthonderd banen verdwijnen. De reorganisatie moet voor eind 2016 zijn afgerond.

4. Computable maakt winnaars Awards 2016 bekend
RTL Z-presentatrice Hella Hueck presenteerde op 1 november de Computable Awards 2016. Computable zet alle winnaars op een rij. CGI, de Universiteit van Amsterdam, IBM en Microsoft wisten zelfs twee awards in de wacht te slepen.

5. IT-problemen debet aan faillissement V&D
Uit het eerste faillissementsverslag van V&D blijkt dat problemen aan het ordermanagementsysteem bijdroegen aan een omzetverlies van 34 miljoen euro in 2015. Hierdoor liep onder meer de nieuwe webshop twee maanden vertraging op.

6. Wordt Wiebes een tweede Weekers?
Staatssecretaris Wiebes is de opvolger van Frans Weekers. Wiebes spoelde vijfhonderd miljoen euro door het putje. Maar wat lijkt op een hr-faal heeft alles te maken met ict en met verkeerde vrienden.

7. ICT-manager SVB overweegt aanklacht Zembla
Joop Groen, voormalige interim-programmadirecteur van een groot ict-project bij de SVB meent dat zijn naam door de onderzoeksjournalisten van Zembla is geschaad. Hij wil een rectificatie of stapt anders naar de rechter.

8. Computable start stemproces Awards 2016
Computable-lezers en –bezoekers kunnen stemmen op alle genomineerden voor de Computable Awards. Dit jaar kan gestemd worden op achttien categorieën.

9. Microsoft kondigt grote update Windows 10 aan
Een jaar na de introductie van Windows 10, kondigt Microsft een update aan voor het besturingssysteem. De zogenoemde anniversary update wordt in fases uitgerold.

10. Trump wil einde inhuur buitenlandse ICT’ers
De nieuwe Amerikaanse president Donald Trump wil het inhuren van goedkopere it’ers vanuit het buitenland aan banden wil leggen. Daarnaast wil hij een einde maken aan de uitbesteding van (it-)werk in de Verenigde Staten.

11. Directeur Speer IT komt om bij auto-ongeluk
Mark van der Heijden (1962) overlijdt in september tijdens een auto-ongeluk in Baarn. Hij richtte in november 1999 Speer IT op; een leverancier van glasvezelsystemen.

12. Brink-topman Paul Beyersbergen verongelukt
Paul Beijersbergen is in februari overleden nadat hij in 's Gravendeel met zijn auto tegen een boom botst. De 49-jarige was eigenaar/statutair directeur van bouwautomatiseerder en -dienstverlener Brink Groep uit Leidschendam.

13. Tata Steel besteedt ICT uit zonder personeel
Tata Steel besluit zijn it-activiteiten uit te besteden aan drie leveranciers: TCS, IBM en Capgemini. De 250 Nederlandse it’ers komen hierdoor te werken in de regie-organisatie of gaan op detacheringsbasis aan de slag bij een van de drie it-leveranciers.

14. Open standaarden worden bij wet verplicht
De Tweede Kamer een motie van Pvda-Kamerlid Astrid Oosenbrug aangenomen waarbij het gebruik van open standaarden wordt verplicht.

15. Microsoft: Windows 10-update en nieuwe hardware
Microsoft geeft Windows 10 een ‘creators update’. Hiermee worden nieuwe creatieve functionaliteiten toegankelijk voor ruim vierhonderd miljoen Windows 10-apparaten. Ook introduceert de fabrikant nieuwe de Surface Studio, Surface Dial en de vernieuwde Surface Book.

16. Politie verhoort directeur Brabants softwarebedrijf
De cybercrime-afdeling van de politie Noord-Holland verhoort een directeur van een Brabants softwarebedrijf. Hij wordt ervan verdacht na een conflict met een klant de bedrijfsvoering van die opdrachtgever te hebben stilgelegd. Dit zonder toestemming van de klant.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-12-29T11:59:00.000Z Suzanne Martens


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.