UWV, Ctac en Sanderink in Computable-lijst 2019

Overzicht van de 9 best gelezen Computable-artikelen van het jaar

Gerard Sanderink

Centric-oprichter Gerard Sanderink staat twee keer in het Computable-overzicht van de best gelezen artikelen van 2019.

Ict-problemen bij het UWV, een nieuw kassasysteem van Ctac bij Action en de zakelijke en privé-ontwikkelingen van Centric-oprichter Gerard Sanderink. Die onderwerpen voeren het overzicht van de best gelezen artikelen van Computable in 2019 aan.

We zetten de negen best gelezen artikelen van Computable in 2019 voor je op een rij.

1. UWV: Gegijzeld door de Belastingdienst

Het tweede deel van een opinie-artikel van ict-kenner bij de overheid en Computable-expert René Veldwijk voert de lijst aan van best gelezen artikelen van Computable.

'UWV krijgt steevast de volle laag maar fraudebestrijding is een zaak van UWV én Belastingdienst. De afspraken waaraan UWV is gebonden faciliteren echter fraude en frustreren de opsporing. Dat deze afspraken tot stand zijn gekomen door vuil spel van één man maakt het verhaal extra onfris. Ingrijpen door de minister van SZW is noodzakelijk. Minister Koolmees weet dat maar kiest voor het kopen van tijd. Frauderen kan voorlopig', schrijft Veldwijk.

2. Levenslang veroordeeld tot ‘robuuste’ software

In juni onthult Nieuwsuur een nieuw ict-schandaal bij het UWV. Deze keer gaat het om gedetineerden wier uitkering gewoon doorloopt. Veldwijk: 'Meldingen van justitie vallen uit. UWV boeit het niet. Precies als bij de eerdere WW-fraude? Nee, deze keer is het erger, véél erger.'

3. Ctac vernieuwt kassa-omgeving bij Action

Ctac meldt in februari dat het in zes weken tijd een nieuwe versie van de kassa-omgeving van Action heeft ingevoerd. Zo'n 1.300 Action-winkels in West-Europa zijn gemigreerd naar deze versie 5 van het point-of-sale-systeem (pos) XV Retail en Omni Customer Loyalty-programma. De implementatie valt samen met de plannen voor internationale uitbreiding van de winkelketen.

4. Centric: Conflict is privézaak Sanderink

Centric-oprichter Gerard Sanderink haalt in 2019 meerdere keren het nieuws. Het conflict tussen Sanderink en zijn voormalige zaken- en levenspartner Brigitte van Egten is volgens het bedrijf echter een privé-aangelegenheid. Centric onthoudt zich daarom van commentaar en wil geen reactie geven op de vraag of dit conflict van invloed is op de operationele gang van zaken bij de ict-dienstverlener. 

Dionne Stax en Computable-hoofdredacteur Sander Hulsman tijdens het awardgala.

5. Dit zijn de winnaars van de Computable Awards 2019!

Tv-presentatrice Dionne Stax reikt eind oktober 2019 de Computable Awards 2019 uit. Bekijk hier het overzicht van de winnaars.

6. Rechter legt beslag op aandelen Centric-ceo Sanderink

Het conflict tussen ict-ondernemer Gerard Sanderink en zijn ex-partner loopt steeds hoger op. Begin augustus wordt beslag gelegd op alle aandelen van het miljoenenimperium van Sanderink omdat hij weigert om beschuldigingen tegen zijn ex-partner in te trekken en een boete van twee ton te betalen. Daarmee komt Sanderinks zeggenschap over bedrijven als Strukton, Centric en Antea in gevaar. Na een rectificatie van Sanderink wordt die maatregel teruggedraaid. 

"De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) veroorzaakt vrijdag 24 mei zelf een datalek."

7. Minister verscheurt Deloitte-contract

Minister van infrastructuur en Waterstaat, Cora van Nieuwenhuizen, ontbindt in augustus 2019 een contract met Deloitte voor de levering van een inhuursysteem voor extern personeel voor Rijksdiensten. Hoofdaannemer Deloitte Consultancy krijgt er flink van langs in een Kamerbrief. De kosten van het falend inhuursysteem zijn dan inmiddels opgelopen tot 6 miljoen euro.

8. Privacywaakhond AP blundert met cc-knop

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) veroorzaakt vrijdag 24 mei zelf een datalek. Een woordvoerder zette in een email naar journalisten, redacties en relaties 38 geadresseerden in het cc-veld. Daardoor kan iedere ontvanger zien wie het mailtje nog meer heeft gekregen. Hoe gaat de privacytoezichthouder zelf om met zo’n incident?

9. UWV: Gevangen in de matrix

Sinds september 2018 is er gedoe rond het UWV vanwege WW-fraudes. Als deskundige outsider legt René Veldwijk, kenner van overheids-ict en Computable-expert, ik in een aantal artikelen uit hoe UWV in elkaar zit, hoe het zo is gekomen en wat er nog in de gifbeker zit.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-12-30T11:44:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.