2020: Coronapandemie kreeg geen vat op overnames

deal handen schudden overeenkomst contract

Alleen afgelopen maart, nadat in talloze landen een lockdown vanwege de coronapandemie werd afgekondigd, was een terugval in het aantal overnames, fusies en deelnemingen te zien. Voor de rest was 2020 een topjaar met veel deals. De ict-sector laat er mee zien een bestendige branche te zijn in de huidige coronacrisis. Een overzicht van de tien meest gelezen artikelen over transacties op de Nederlandse overnamemarkt dit jaar.

1) Exact legt hand op Unit4 Bedrijfssoftware

Een opvallende deal in de Nederlandse bedrijfssoftwaremarkt en daarom ook het meest gelezen overname-artikel van 2020: Unit4 stoot in september zijn oer-Hollandse tak Unit4 Bedrijfssoftware af aan Exact. Deze tak, met een omzet van 57 miljoen euro en 268 medewerkers, levert software aan de accountancy, het onderwijs, de non-profitsector en de overheid. Voor Exact is het een logische overname en een volgende stap in het creëren van een bedrijfssoftwareleverancier met een ijzersterke positie in de thuismarkt: de Benelux.

2) Onvrede over overname Ictivity door Ingram

Niet iedereen is blij met de acquisitie van it-dienstverlener Ictivity door Ingram Micro in februari. Kanaalpartners vrezen dat deze grote distributeur daardoor een directe concurrent wordt. De twee bedrijven wuiven de bezwaren weg. Ictivity doet vrijwel geen inkoop van hardware en software en is daarmee geen typische Ingram-klant. Het kanaal zou er dus geen concurrent bijkrijgen met Ingram Micro. 

3) TSS wil via overname Topicus naar de beurs

Het Canadese Constellation Software Inc (CSI), moedermaatschappij van Total Specific Solutions (TSS), kondigt in juni aan Topicus over te nemen. Bij het softwarebedrijf uit Deventer werken ruim duizend man. Boven TSS en Topicus komt een overkoepelende holding te hangen: Topicus.com. Het uiteindelijke doel is het creëren van een Europese softwaregroep die naar de aandelenbeurs wordt gebracht.

4) Broad Horizon slaat slag met overname Pink Elephant
  
De Nederlandse ict-groep Broad Horizon neemt in december Pink Elephant uit Naarden over. Hiermee versterkt Broad Horizon zijn positie op het gebied van werkplekdienstverlening in Nederland. Pink Elephant blijft onder eigen naam in de markt opereren. Het opleidingenbedrijf van Pink Elephant valt buiten de overname en gaat zelfstandig verder.

5) Cegeka neemt Nederlandse dataspecialist over

In mei maakt het Belgische Cegeka bekend alle aandelen van consultancybureau Finavista uit Utrecht over te nemen. Finavista, actief op het gebied van datamigratie, data governance, datakwaliteit en data-analyse, blijft onder de eigen naam opereren.

Noren slaan toe

6) Noors Visma koopt Circle Software

En daar zijn Noren weer: de Visma Group vist regelmatig in de Nederlandse ict-vijver en hengelt medio januari Circle Software binnen. Dat bedrijf, met kantoren in Eindhoven en Sittard-Geleen, ontwikkelt en implementeert software bij bedrijven in de publieke sector in Nederland. Het is gespecialiseerd in casemanagement- en samenwerkingsoplossingen.

7) Rabobank stapt met miljoenen in bij ATS Global

Rabo Corporate Investments stapt in februari in als minderheidsaandeelhouder van ATS Global uit Haarlem. Hoeveel precies de investeringstak van de Rabobank heeft betaald voor het belang in de leverancier van producten en diensten voor industriële en procesautomatisering wordt niet vrijgegeven. Wel dat het gaat om een miljoenenbedrag in de dubbele cijfers.

8) T-Mobile Nederland koopt Simpel

Een telecomdeal in oktober: T-Mobile Nederland koopt branchegenoot Simpel om hiermee zijn positie te versterken in de concurrentiestrijd met KPN en Vodafone. Simpel, opgericht in 2007, is een mobile virtual network operator (mvno). Saillant detail: het bedrijf is tussen 2010 en 2014 ook al in handen geweest van T-Mobile. 

9) Visma neemt boekhoudplatform Yuki over

En weer heeft Visma beet: in augustus haalt het Noorse bedrijfssoftwareconglomeraat het all-in-one-boekhoudplatform Yuki uit Rotterdam op. De aandelen worden gekocht van de huidige eigenaren Arco van Nieuwland en Lucas Brentjens, die mede aan de basis stonden van Exact. In totaal pleegt de softwaregroep uit Noorwegen in 2020 acht acquisities in Nederland: naast Circle Software en Yuki gaat het om Onguard, Nmbrs, Cash, Advitrae, Khonraad Software Engineering en twee producten van Team i8.

10) Felton en Lantech kondigen fusie aan

In september fuseren netwerkdienstverlener Lantech uit Amersfoort en de Hilversumse ict-dienstverlener Felton. Ze gaan verder als één bedrijf onder de naam Felton. Hierdoor ontstaat er een organisatie van ruim negentig specialisten. Het huidige Lantech-kantoor in Amersfoort wordt het gezamenlijke hoofdkwartier.

Kwartaaloverzichten CFI

Samen met financieel adviesbureau Corporate Finance International (CFI) stelt Computable elk kwartaal een overzicht samen van Nederlandse en Belgische deals rond overnames, fusies en deelnemingen op de ict-markt. Dit jaar zijn daarover de volgende vier artikelen verschenen:

Banken vormen spelbreker bij potentiële overnames


Eerste kwartaal 2020: veel it-investeringsdeals België

- Voorspelde dip in ict-overnames in Benelux blijft uit


Overnamecarroussel Benelux draaide ook in zomer door

Het artikel over vierde kwartaal van 2020 verschijnt in januari volgend jaar.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-12-28T11:55:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.