5G en corona domineren het ict-nieuws van 2020

5G en vooral corona. Dat zijn de onderwerpen die veelvuldig voorkomen in de nieuws-top-10 van Computable. Daarnaast duiken de AS/400, PostNL, Centric en een voortslepende cartridge-ruzie op. We zetten de meest gelezen nieuwsartikelen van 2020 op een rij.

#1 Zwitserland zet uitrol 5G voorlopig stop
5G is een veelbesproken nieuwsthema in 2020. In onze top-10 staan meerdere stukken over de vijfde generatie van de telecommunicatienorm voor mobiele telefonie. Zoals dit artikel over Zwitserland. Daar staakt men in februari 2020 de uitrol van 5G tijdelijk, omdat het land eerst meer duidelijkheid wil krijgen over eventuele gezondheidsrisico’s van 5G-straling.

#2 Sligro neemt afscheid van AS/400
Het op één na best gelezen stuk van 2020 gaat over AS/400. Het stokoude serverplatform van IBM is dit jaar door horecagroothandel Sligro afgedankt. Het is dan misschien een vreemde eend in de bijt, het geeft wel aan dat een artikel over deze legacy veel lezers trekt. 

#3 Microsoft pimpt Teams op
Op de derde plek staat een artikel over Microsoft Teams, dat een opfrisbeurt krijgt. De videovergaderdienst wordt dit jaar steeds vaker gebruikt, vooral door de vele thuiswerkers. Microsoft voegt voortdurend nieuwe mogelijkheden en features toe. 

Corona-app en PostNL

Computable Awards 2020

Bekijk hier alle winnaars van de Compuable Awards 2020 die tijdens een speciale online uitzending en hybride evenement zijn uitgereikt. Bekijk hier de video waarin Computable-hoofdredacteur Sander Hulsman als een ware Gaston prijzen uitreikt.

#4 Uitvinder vindt bluetooth ongeschikt voor corona-app
Op plek vier staat een stuk over het gebruik van bluetooth in de CoronaMelder, de Nederlandse app voor contactonderzoek bij corona-besmettingen. Computable vroeg bluetooth-uitvinder Jaap Haartsen om zijn mening. Hij is kritisch en benadrukt dat de inzet van bluetooth meer haken en ogen heeft dan minister De Jonge doet voorkomen. Uiteindelijk blijkt het protocol wel inzetbaar en betrouwbaar voor contactonderzoek via de app, met medewerking van Google en Apple.

#5 PostNL voorspelt aanleverdag van pakket
Een artikel over PostNL dat de aanleverdag van pakketten voorspelt en daarmee genomineerd is voor een Computable Award, behaalt plek vijf. Eind november sleept PostNL ermee de Computable Award voor partnerproject van het jaar in de wacht.

5G en Corona

#6 Centric-klanten dupe van lastercampagne
Het rommelt bij de ict-dienstverlener. Vrijwel de gehele bedrijfstop vertrekt en er worden vreemde mails verstuurd vanuit het account van oprichter en eigenaar Gerard Sanderink. Deze moest zich meermaals voor de rechter verantwoorden voor lasterlijke uitlatingen in een hoog opgelopen ruzie met zijn ex-partner die hem beschuldigd van laster.

#7 GSMA ontkent verband tussen 5G en coronavirus
Begin april benadrukt GSMA, de internationale belangenvereniging van telecomoperatoren, dat er geen verband is tussen straling afkomstig van 5G-masten en het coronavirus. De vereniging veroordeelt ook de verschillende vernielingen van 5G-masten door brandstichters. 

#8 'HP blokkeert opnieuw goedkope cartridge’
123inkt.nl slaat in april 2020 alarm. Na het uitvoeren van een firmware-update zijn de goedkopere inktpatronen van huismerkleveranciers niet meer bruikbaar voor 25 verschillende printermodellen van HP. Dat meldt de prijsvechter na klachten van gebruikers.

Kerstgedachte in maart

"We moesten ons in recordtijd opnieuw uitvinden"

#9 Meer winkels sluiten deuren door corona
Onder meer Apple, het Vlaamse Proximus en de Nederlandse e-tailer Coolblue sluiten eind maart in verband met de corona-crisis hun fysieke winkels. Bedrijven moeten in allerijl hun bedrijfsvoering vol op online richten en hun bezorgcapaciteit opschalen. Coolblue laat weten: ‘We hebben ons in recordtijd opnieuw moeten uitvinden’.

#10 ABN Amro schenkt 2.000 laptops aan arme wijken
We eindigen deze reeks met een vroege kerstgedachte. In maart 2020 schenkt ABN Amro tweeduizend refurbished laptops aan kinderen van arme gezinnen. Onderwijs vindt door de corona-crisis online plaats, maar niet elk gezin heeft een laptop voor handen. Ook andere bedrijven en organisaties stellen laptops beschikbaar aan scholen.

Op de valreep

Twee artikelen die de laatste week van 2020 erg goed gelezen zijn, gaan over het grote contract dat Defensie eindelijk mocht sluiten met het consortium Athena, en de nieuwe strapatsen van Centric-topman Gerard Sanderink. Ze haalden het qua score net niet tot de top tien maar het aantal pageviews zal in het nieuwe jaar vast nog wel even doorlopen. Daarom als runner-ups:

# Defensie tekent eindelijk contract met IBM

# Centric-topman Sanderink vernietigt bewijs

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-12-31T09:36:00.000Z Pim van der Beek


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.