Tweede Kamer start in maart met vergaderapp

Dit artikel delen:

De Tweede Kamer neemt op 4 maart 2014 een vergader-app in gebruik. Via de vergaderapp is de kalender met vergaderingen van de Tweede Kamer te bekijken. Ook de bijbehorende documenten worden weergegeven. Het gaat om de openbare stukken die op de agenda staan bij de plenaire vergadering en commissievergaderingen.

De Tweede Kamer neemt op 4 maart 2014 een vergader-app in gebruik. Via de vergaderapp is de kalender met vergaderingen van de Tweede Kamer te bekijken. Ook de bijbehorende documenten worden weergegeven. Het gaat om de openbare stukken die op de agenda staan bij de plenaire vergadering en commissievergaderingen.

De vergaderapp is in eerste instantie ontwikkeld voor de iPad. In de toekomst is het ook beschikbaar voor tablets met andere besturingssystemen. Voorzitter van de Tweede Kamer, Anouchka van Miltenburg, presenteert op dinsdag 4 maart 2014 de Tweede Kamer vergaderapp aan de pers.

Eerste Kamer

De Nederlandse Eerste Kamer werkt al sinds 2011 met apps en een iPad. Die is ontwikkeld door Sogeti. De digitalisering van de documentsroom moet het papiergebruik flink terugbrengen en er wordt op transportkosten bezuinigd.

Eerste Kamerleden zijn geen fulltime politici. Vergaderingen worden vaak op locatie voorbereid. Voorheen werden daarom voorstellen, raadsstukken en wetten geprint om die vervolgens met koeriers naar alle senatoren te brengen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Er zijn tegenwoordig veel cross-platform componenten beschkbaar om met documenten in de browser te werken. Een app op basis van zulke componenten zijn dat bijna vanzelf crossplatform.

De open-source projecten ViewerJS (http://viewerjs.org) en WebODF (http://webodf.org/) zijn prima geschikt om PDF en ODF documenten weer te geven.

Waarom is hier niet gebruik gemaakt van een ontwikkelplatform waarmee je naar zowel iOS als Android kan deployen? Is dat te nieuw of zo?

@Johan Goed punt. Met zoiets als 5apps (gesponsord door NLNet.nl) kun je je html5 app in één keer op android, ios, chrome, firefox (os), windows 8, en ubuntu krijgen. Het is zelfs gratis voor open source apps. Voor installatie in iOS is zelfs geen goedkeuring door Apple nodig.

Meer info:
https://5apps.com/about

(ik ben geen ontwikkelaar van app5, maar gebruik het wel)

Op zich een logische ontwikkeling natuurlijk.
Nu heeft IEDEREEN in de tweede kamer de mogelijkheid om snel even relevante informatie op te snorren en daarmee kamer vragen te formuleren en antwoorden te onderbouwen.

Nu mag ik graag eens naar politiek24 kijken (ik hou erg van cabaret)
en zie dat veel kamerleden meer aandacht voor twiter en facebook hebben dan voor beslissingen die miljoenen landgenoten kunnen raken.
Ik heb aldus wel een beetje een hard hoofd over zo'n app...
Zo wordt het oneigenlijk gebruik wel heel erg verdoezeld.
Wellicht naast declaraties ook maar openbaar waar kamerleden tijdens hun werk zoals heen surfen...

Gaan ze er dan ook nog eens meer doordacht en praktisch mee om of gebruiken ze het als een grotere dooddoener om.....

Tsja, de 2e kamer is geen toonbeeld van efficiëntie. En in die zin valt er ook weinig winst via automatisering te behalen. Maar laat het nou net een punt zijn waarbij de menselijke beslissingen essentieel zijn.

Ik ben erg benieuwd of dit enig resultaat gaat opleveren.

Een besparing van papier lijkt hier een easy win.

@numoquest, zie mijn enerlaatste regel... ;)

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2014-02-28T11:59:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.