ICT-dashboard Rijk vanaf 2015 minder groen

Dit artikel delen:
Groen licht

Het ICT-dashboard van het Rijk moet voor januari 2015 een eerste verbetering hebben ondergaan. Het belangrijkste kritiekpunt: projecten staan altijd op 'groen', moet dan verholpen zijn. Ook moet er meer feitelijke onderbouwing komen bij de rapportages over budgetten en termijnen van ict-projecten bij de overheid. Dat schrijft minister Blok (Wonen en Rijksdienst)in een brief aan de Tweede Kamer.

'Ik stel voor in januari 2015 met een aangepaste versie (2.0) van het dashboard te starten, waarin in ieder geval het belangrijkste kritiekpunt, namelijk dat projecten ‘onterecht op groen’ zouden staan, wordt weggenomen', schrijft Blok.

Hij stelt 1 januari 2015 als deadline omdat vanaf dat moment ministeries en zbo’s hun nieuwe gegevens (over 2014) voor de Jaarrapportage Bedrijfsvoering Rijk moeten invoeren. 'Het is noodzakelijk deze gegevens in het nieuwe systeem te verwerken om in mei 2015 tot een adequate rapportage aan de Tweede Kamer te komen.'

Blok wil ook voorkomen dat er pas halverwege 2015 een nieuw dashboard is. Ook loopt op 1 januari 2015 het contract met de huidige leverancier af. Blok: 'Na het debat over het rapport van de commissie Elias kunnen eventueel daaruit voortvloeiende aanpassingen nog worden aangebracht in een 3.0 versie.'

De Tijdelijke Commissie ICT onder leiding van Ton Elias vindt dat het huidige Rijks ICT-dashboard een bijna lachwekkend hoera-verhaal is.

Eind 2013 beloofde de toenmalige Rijks-cio Maarten Hillenaar ook dat het dashboard medio 2014 verbeterd zou worden.
x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Reacties

Waarom niet gewoon afschaffen?
Of komen er sancties als het niet blijkt te kloppen achteraf?

Ik schat dat ongeveer 1% van de mensen die werkzaam zijn in de automatiseringing in staat is om een databasetabel aan te maken met de velden: STOPLICHTKLEUR en PROJECTNAAM.

Ik schat dat ongeveer 0.5% van de mensen die werkzaam zijn in de automatisering tegen hun managers slecht nieuws durven te vertellen.

De meeste mensen die werkzaam zijn in de automatisering (niet alleen bij de overheid, maar wel vooral daar) vullen hun dag met kletspraat verkopen en het opblazen van iets futiels als een "ICT project dashboard":

https://img0.etsystatic.com/000/0/5673842/il_fullxfull.183989006.jpg

We praten hier slechts over een dashboard, maar de dode stinkende olifant in de kamer zijn natuurlijk de onderliggende falende projecten.

Oftewel "Rearranging the deck chairs on the Titanic" ..

Volgens mij is dit juist een hele goede stap. Het kleurtje is daarin niet eens zo belangrijk, maar de informatie die je per project zou moeten kunnen vinden is wel belangrijk. Dat is de noodzakelijke transparantie waar iedereen altijd om schreeuwt.
En zo'n dashboard is zelf ook gewoon een project met een softwaresysteem welke frequent nieuwe updates met verbeteringen hoort te krijgen, net als andere systemen.

Ik vind het hele gebeuren een tenenkrommende excercitie die bol staat van impotentie en incompetentie.

De ICT Commissie heeft alleen maar vast kunnen stellen wat het gros van de professionele IT wereld al jaren weet en een participerend deel daarover volkomen de mond dicht houd. Je stoot je broodheer natuurlijk niet voor het hoofd enerzijds en zet jezelf natuurlijk niet in het licht der falen of voor lul. (Have your pik here)

Wat nu eindelijk ook eens word uitgesproken, en ik vind dat weer zeer belangrijk, is dat de grote IT dienstenleveranciers aan het rijk, bol staat van impotentie en incompetentie war het zelfreinigng op aan komt en net zo belangrijk, zo niet belangrijker, het magane van hun klanten bij de overheid.

Als we namelijk een ding duidelijk hebben nu is dat die IT dienstenleveranciers, hun klanten nog steeds niet hebben weten te vertellen hoe IT werkt, hoe je er mee om moet gaan om er zo het beste uit te kunnen halen.

Neen, zowel ambtenaren, politici, de rijks CIO en de commerciële partijen blijken het nog steeds niet in zich te hebben de werkelijke en constructieve stappen naar verbeteren te kunnen zetten.

Klaarblijkelijk hebben geen van de betrokkenen daar van 'streep eronder' gehoord of 'Implementatie van een eenduidig IT protocol' die binnen kortste keren zal leiden tot die verbetering.

Kwalijke zaak voor een beroepsgroep in Nederland. Zeer kwalijk.

@numoquest,
Stoot je jouw werkgever voor het hoofd als je misstanden aan de kaak stelt?
Mij lijkt dat deze op de hoogte moet zijn van het falen van de opdracht die onder zijn verantwoordelijkheid valt, zodat hij hier adequaat een oplossing voor kan aanbieden.
Dit, geheel in het belang van de goede relatie met de klant, die mogelijk nog meer opdrachten in het verschiet heeft.

Als managers eens wat vaker zouden luisteren naar 'die zeikerds van it' dan zou er wellicht een hoop geld bespaard kunnen worden.
Dit uiteraard wel op voorwaarde dat wel gekwalificeerde mensen rondlopen.

Even resumeren, contract huidige Rijks ICT-dashboard loopt in januari 2015 af, dezelfde maand worden de gegevens over 2014 aangeleverd worden en dan moet er dus een nieuw dashboard in mei 2015 zijn welke een realistischer beeld geeft dan huidige systeem. Altijd mooi om daadkracht vanuit de politiek te zien maar ik meen ook ergens gelezen te hebben dat juist hier een oorzaak lag in fictieve rapportages welke even geloofwaardig zijn als naheffing vanuit Brussel.

Eerder legde Blok adviezen van rekenkamer naast zich neer, zo stelde dit adviesorgaan in 2013 dat andere instrumenten zoals projectportfoliomanagement, ICT-haalbaarheidstoetsen, afwegingskader sourcing en de business cases nog niet volwassen zijn. De vraag is trouwens of 'onterecht op groen' staan nu werkelijk belangrijkste punt van kritiek is want ik had indruk dat het niet om instrumentele kostenbeheersing ging maar stelselmatige gebrek aan kwalitatieve resultaten.

Verder waren er nog adviezen om niet alleen naar rijks-projecten te kijken maar ook de kostenverslindende ICT-projecten bij decentrale overheid op te nemen. Deze politieke 'Barbapappa' vergeet dat een ontrustende ophef ging over het stelselmatig ontlopen van verantwoordelijkheid, controle door lokale rekenkamers van ICT projecten is er namelijk niet of nauwelijks.

Ik kan me dus niet aan de indruk ontrekken dat hier sprake is van: 'Crap in, crap out'

Zouden die jongens en meiden van madcap hier wel zo blij mee zijn....
Echt verademend kunnen we het nu namelijk niet meer noemen...

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2014-11-14T10:23:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.