Gemeenten en zorg achten beveiliging onder de maat

Dit artikel delen:

Nederlandse gemeenten en zorginstellingen vinden de eigen beveiliging en het beleid daarvoor niet op orde. De organisaties zijn zich hiervan bewust, maar lijken dit lijdzaam te accepteren. Dit blijkt uit onderzoek van beveiligingsadviesbureau Northwave.

Northwave presenteert de resultaten van dit indicatieve onderzoek onder tien organisaties vandaag op de InfoSecurity-beurs, die gecombineerd met Storage Expo en LinuxWorld plaatsvindt in de Jaarbeurs (Utrecht). Overkoepelend beleid voor informatiebeveiliging lijkt grotendeels te ontbreken bij gemeenten en zorginstanties.

Indien er wel beleid is, blijkt dat, evenals de uitvoering van de informatiebeveiliging, te liggen bij alleen de it-afdeling of het algemeen facilitair bedrijf. Dit ondanks wettelijke verplichtingen en richtlijnen waar zowel gemeentes als zorginstanties aan moeten voldoen. Een aantal van de ondervraagde it-managers bij de organisaties zelf of de ingeschakelde facilitaire bedrijven geeft aan dat hun organisatie per 1 januari 2007 niet voldoen aan wetten en richtlijnen, dus niet compliant zijn.

Northwave concludeert dat er weliswaar voldoende kennis is over die wetten en richtlijnen, maar dat die wetenschap niet heeft geleid tot concrete stappen voor compliancy . Een deel van de oorzaak hiervoor is gebrek aan aandacht van het algemeen bestuur. In sommige gevallen wordt zelfs bewust niet op tijd voldaan aan de vereisten.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-10-11T13:32:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.