Vervolgonderzoek naar datalek bij Justitie

Dit artikel delen:

Het ministerie van Justitie en Veiligheid gaat verder onderzoek doen naar het recente datalek in het Justitieel Documentatie Systeem (JDS). De oorzaak van het datalek en de gang van zaken rondom het ontdekken en dichten ervan roepen nog te veel vragen op.

De gelekte persoonsdossiers bevatten rapporten van psychiaters en reclasseringsonderzoek. Gegevens van verdachten en veroordeelden kwamen in handen van een aantal medewerkers van de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) en het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB), terwijl dat niet de bedoeling was. Ten onrechte zijn automatisch autorisaties verleend voor rapporten van de reclassering en de forensische psychiater. Het lek is gedicht en onbedoelde autorisaties zijn beëindigd.

Dit blijkt uit een brief van minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) aan de Tweede Kamer. Gelet op de gevoeligheid van de gegevens en de duur en omvang van het lek is eind oktober hierover een melding aan de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) gedaan. Inmiddels is vastgesteld dat bij het CJIB geen informatie is ingezien door medewerkers waartoe zij onbedoeld geautoriseerd waren. Bij DJI is deze informatie wel ingezien en is nader onderzoek uitgevoerd bij de personen waar dit zich heeft voorgedaan. Deze inzage bleek evenwel niet onterecht omdat het informatie waartoe deze medewerkers op andere wijze ook toegang toe hadden. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures bij Ministerie van Justitie en Veiligheid

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-12-15T12:15:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.