Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Hak de IT-knoop door

Gaat alles naar de cloud? Hoe zit het met storage? Inmiddels mag het duidelijk zijn dat bedrijven voor een combinatie kiezen en hun data voor een deel on-premise bewaren en voor een deel in de cloud. Hoe lang dat zo blijft en wat de redenatie erachter is? Er is geen één heiligmakend antwoord. Cloud is hot en de implementatie ervan verschilt per marktsegment. Bedrijven willen hun back-ups in ieder geval goed geregeld hebben. Ze moeten wel.

Er zijn verschillende bewegingen in de markt te constateren, zoals flinke globalisering, concurrentie en onlinehandel. De wereld verandert en dat betekent dat bedrijven weer kritisch naar hun it-toolset moeten gaan kijken om hun groeiscenario te bevorderen. We zitten in de era van de technologieverschuivingen, file services, clientserver architectuur en management kosten.

Gebruikers hebben persoonlijke wensen en hebben invloed op het it-beleid. Zij gaan anders met data om dan bedrijven. Het beleid wordt niet meer buiten het bereik van de medewerkers om bepaald. Nu moet er gekeken worden naar een optimaal model om it als toolset voor de business te gebruiken. Eind jaren ’90 dacht men dat alles massaal via het internet gedaan zou gaan worden. Nu zien wij dat bedrijven de waarde van persoonlijke relaties nog steeds hoog inschatten en dat zij dus een gedeelte face-to-face doen en een andere gedeelte online. Het werk wordt steeds meer een combinatie tussen hybride, elektronisch en persoonlijk. Bedrijven moeten flexibel zijn en snel de it-knoop doorhakken. Doen zij dat niet, dan zijn zij hun business binnen de kortste keren kwijt.

Na een aantal jaren kunnen wij vaststellen dat outsourcing niet gebracht heeft wat men ervan verwachtte. Nu zijn er nieuwe functionaliteiten bijgekomen zoals cloud storage en apps waar bedrijven frequent gebruik van maken. Ze sluiten een servicecontract af en nemen een dienst af in de cloud, zonder omkijken ernaar en zonder onnodige kosten. Services moeten hardware-onafhankelijk zijn. Gebruikers moeten toegang krijgen tot verschillende devices en vanuit verschillende locaties. Tegelijkertijd willen bedrijven natuurlijk dat hun bedrijfsdata wordt beveiligd. Bedrijven zullen een duidelijke beslissing maken in hoe zij ermee om zullen gaan.

Wij ondersteunen dit soort bedrijfsbeslissingen door storage on demand aan te bieden. Eigenlijk is dat een beetje hetzelfde als outsourcing. In de aankomende tien jaar zullen wij verschillende platforms voor storage krijgen die inhouse zullen worden gemanaged. De hoeveelheid data groeit. Binnen vijf jaar zullen wij 650 procent meer data hebben. 90 procent van de data wordt geen tweede keer gebruikt. Wel moet die data minimaal tien jaar bewaard worden. Data die niet of nooit wordt gebruikt, kan gearchiveerd worden via een cloudoplossing. Data die vaak gebruikt wordt, wordt anders opgeslagen. Deze cloud-dienst kan perfect als een tiered model. Dit sluit weer goed aan bij de nieuwe generatie datacenters, waarbij data via verschillende platforms toegankelijk wordt. Investeringskosten en management zijn niet nodig. Kleine bedrijven zullen waarschijnlijk eerder de overstap maken. Pas later volgen de grote bedrijven.

Wel zullen bedrijven goed moeten weten waar die data precies staat. Content awareness over de achterkant dus. Aan de voorkant zullen gebruikers er verder weinig van merken. Locatie en wetgeving zijn zaken die over tijd gecorrigeerd zullen worden. Uiteindelijk zijn clouddiensten gebaseerd op vertrouwen. On demand zal voor bedrijven en individuen steeds meer de gewoonste zaak ter wereld zijn en een betrouwbare dienstverlener is aanbieder van totaaloplossingen, inclusief Cloud oplossingen. Niet wedden op één paard. On-premise of cloud? Het kan allebei.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-08-09T13:16:00.000Z Robin Kuepers
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.