Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

De netwerkspecialist is geen beveiliger ... of andersom

Dit artikel delen:

Networking en security. Voorheen waren het twee verschillende takken van sport, maar de laatste tijd kruipen ze meer en meer naar elkaar toe. Sterker nog, de overlap wordt alsmaar groter. Het gevolg van een dergelijke situatie is meestal dat een van de twee de overhand krijgt. Degene met het grootste aanpassingsvermogen slaagt erin als eerste de overstap te maken. De vraag is altijd: wie?

Security wordt steeds meer in componenten van de netwerkinfrastructuur ingebouwd. Het onderscheid tussen een firewall, router en switch is steeds lastiger te maken. Waar houdt networking op en waar begint security? In beide vakgebieden lopen ervaren specialisten rond. Logisch gezien is een van de kanten de eerste die zich aanpast en leert om te gaan met het veranderende speelveld. Degene die deze stap als eerste zet, zal overleven en een van de sterkere spelers worden.

Op het eerste gezicht lijkt de overstap voor beveiligingsbedrijven naar networking eenvoudiger dan andersom. Beveiligingsbedrijven hebben de afgelopen jaren al bewezen zich goed te kunnen aanpassen. De security-markt is dynamisch. Netwerkbedrijven moeten dit aanpassingsvermogen nog maar bewijzen. Dat is een traditionele markt. Wat in het voordeel van de netwerkbedrijven spreekt, is dat je een netwerk pas kunt beveiligen als je verstand van netwerken hebt. Zo op het oog lijkt dat echter toch eenvoudiger dan in de snelveranderende wereld van security te duiken. Het pleit is dus nog niet beslecht.

Dit veranderende speelveld is een uitdaging. Het is van belang de ontwikkelingen scherp in de gaten te houden en jezelf open te stellen voor nieuwe mogelijkheden. Waarschijnlijk moet je je als beveiligingsbedrijf verdiepen in networking. Als netwerkspecialist moet je je zonder twijfel staande weten te houden op het gebied van beveiliging. Welke kant kies je? En als je niet wilt kiezen, zorg dan in ieder geval voor voldoende kennis op beide vlakken. Een specialisatie in een van de twee lijkt niet langer een optie. De netwerker is geen beveiliger ... of andersom. Maar ze kunnen ook niet zonder elkaar.

Hans Doornbosch
Directeur en oprichter
Pinewood

Eerder verschenen op www.channelweb.nl

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Het gaat zelfs veel verder dan dat. Security kun je niet meer als een losse dienst zien. Security zit overal; vanaf de eerste definitie, tijdens en na de ontwikkeling van een dienst, applicatie of product. Om effectief te zijn moet security meegeweven worden in de organisatie, de cultuur en de processen. Het netwerk is niet meer dan een kale snelweg bedoeld om van A naar B te reizen. De politieagent, airbags, stoplichten, verkeersborden, veiligheidsgordels en verkeersregels moeten al zijn gedefinieerd door veel verschillende partijen voordat de snelweg wordt aangelegd.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-04-24T10:03:00.000Z Hans Doornbosch
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.