ASP4all levert ANP hybride cloud-oplossing

ANP heeft voor ASP4all gekozen voor de hosting en het beheer van de ANP Beeldbankomgeving, die zeven verschillende fotowebsites van ANP ondersteunt. Aanleiding om de it-omgeving kritisch te bekijken, was de noodzakelijke vernieuwing van Windows 2003-licenties. Aangezien ASP4all in 2009 al een eerste it-omgeving voor ANP had opgeleverd en onderhouden, lag het voor de hand om ASP4all ook nu de regie op zich te laten nemen.

De ANP Beeldbank maakt onderdeel uit van het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP). Het ANP voorziet burgers en bedrijven sinds 1934 van nieuws in tekst, maar ook in de vorm van foto's, video's, radio, teletekst en infographics. De komst van internet, social media, smartphones en tablets heeft het tempo van de nieuwsverspreiding spectaculair verhoogd. De beeldbank bevat meer dan tien miljoen foto's. Daarbij worden er per week tienduizenden beelden weggegooid om 'lean en mean' te blijven. De bestandsgrootte van een individuele foto kan oplopen tot tientallen MB's, waardoor de storagebehoefte groot is. Na een offertetraject koos het ANP voor ASP4all voor de hosting en het beheer van de ANP Beeldbankomgeving, die in totaal zeven verschillende fotowebsites van ANP ondersteunt.

De noodzakelijke vernieuwing van de Windows 2003-licenties hield voor ANP ook in dat de gehele infrastructuur vernieuwd moest worden, Daarnaast wilde ANP concreet bezuinigen op de hosting- en storagediensten. De urgentie om te vernieuwen was hoog, doordat er sprake was van verouderde hard- en softwarecomponenten.

Sinds de eerste oplevering in 2009 zijn cloud service providers steeds verder geprofessionaliseerd en daalden de prijzen van publieke en private cloud storage-diensten fors. Het was daarom logisch dat ANP expliciet aan ASP4all vroeg om ook alle beschikbare cloudopties van Windows Azure en Amazon serieus in overweging te nemen en offertes op te vragen. Tevens werd aan ASP4all gevraagd concurrerende prijzen af te geven voor virtuele servers en met name de storage.

Eindgebruikerservaring

Mark Westerhoff, ict-manager bij ANP: 'Beschikbaarheid, redundantie, leverbetrouwbaarheid, leversnelheid en een superieure eindgebruikerservaring zijn kritische performance indicatoren in het kader van de dienstverlening van de ANP Beeldbank. Het wekelijkse SQL-onderhoud had echter een te hoge impact op de beschikbaarheid van de dienstverlening. Redacteuren die op zoek zijn naar een specifieke foto eisen razendsnelle responstijden die tegenwoordig in milliseconden in plaats van seconden worden gemeten. Als websites te traag laden of responderen, haken mensen af. De performance tot dusverre was akkoord, maar hield niet over.'

Om de beste oplossing te bepalen voor het snel presenteren, leveren, opslaan en veilig archiveren van bestanden maakt de ANP Beeldbank een onderscheid tussen een aantal fotocategorieën. De aanduiding 'ANP' betekent dat het eigen bestanden zijn (Archief). De aanduiding 'Extern' betekent dat de bestanden worden aangeleverd door derde partijen, die in geval van onverhoopt dataverlies de content opnieuw zouden kunnen aanleveren. ANP verwacht dat het aantal foto's dat opgeslagen zal worden in meerdere en verschillende hoge resoluties in de toekomst alleen maar zal toenemen. Het snel publiceren van de zogenoemde 'thumbnails' en previews met watermerk van de foto's is cruciaal voor de eindgebruikerservaring.

Redundantie: één is geen

Om de kosten voor de opslag van bestanden te reduceren, maakt de ANP Beeldbank voortaan gebruik van de Amazon storagediensten (S3). ASP4all combineert de hostingdiensten met de diensten van Amazon en fungeert als 'broker' naar ANP en verlaagt daarmee de storagekosten voor het ANP. De gegarandeerde beschikbaarheid bedraagt 99,5 procent.

Voor de serverinfrastructuur maakt ASP4all gebruik van Cisco Unified Computing System (UCS). Dit datacenterplatform integreert server-, netwerk-, storage- en virtualisatiecapaciteit in één energiezuinig systeem. De virtuele servers zijn gebaseerd op VMware vSphere en bieden in combinatie met UCS de mogelijkheid om een volledig virtueel datacenter te realiseren over twee datacenters van ASP4all. Voordelen zijn een hoge(re) beschikbaarheid, uitstekende schaalbaarheid en daarmee optimale flexibiliteit. Daar profiteert de ANP Beeldbank direct van.

Omdat de websitebezoekers van de de ANP Beeldbank voor meer dan 90 procent uit Nederland komen, is er voor gekozen om de generatie van de thumbnails en de previews van de foto met een watermerk direct vanuit het datacenter van ASP4all uit te voeren, waar ze op een snelle machine zijn opgeslagen. De op open source gebaseerde Nginx-webservers in combinatie met een load balancer zijn zeer geschikt voor het snel serveren van statische content.

Scheiding per klant

De hogeresolutiefoto's en preview van ANP-foto's worden opgeslagen op een virtuele Windows fileserver binnen het datacenter van ASP4all. Gekozen is voor de 'goedkoopste' storagevariant (N1 = SATA disk, inclusief een dagelijks snapshot on-site). Voor back-updoeleinden worden de ANP foto's gesynchroniseerd naar een Windows fileserver in het andere datacenter. ASP4all maakt dagelijks een back-up van de gegevens door middel van back-up to disk. Back-ups verlopen hierdoor sneller en de back-up van de vorige avond is zowel lokaal als off-site beschikbaar. De files in het andere datacenter zijn uitsluitend read-only benaderbaar. Voor het synchronisatieproces wordt Windows DFS toegepast. Ook over veiligheid en privacy hoeft de ANP Beeldbank zich geen zorgen te maken. ASP4all past netwerksegmentatie toe in zogeheten security zones. Binnen die zones wordt gebruikgemaakt van verschillende virtuele lan's (vlan's) voor een specifieke scheiding per klant.

Bij het aangaan van meerjarige relaties zoals tussen ANP en ASP4all is het onmogelijk om de toekomst te voorspellen. De infrastructuur en de dienstverlening van ASP4all is er dan ook op gericht om onverwachte capaciteitsvraagstukken op te lossen, zonder dat daardoor kapitaalvernietiging ontstaat. Lineair, maar ook schoksgewijs op- en afschalen in de capaciteit is ook voor ANP te allen tijde mogelijk. ASP4all doet geen concessies aan de beschikbaarheid van zijn infrastructuur. Dat betekent niet alleen dat alle technologie voldoet aan het principe 'één is geen', maar ook dat de gehele dienstverlening is ingericht op maximale beschikbaarheid van de informatiesystemen van de ANP Beeldbank.

Van server naar service

Dankzij ASP4all beschikt de ANP Beeldbank nu over een echte hybride cloudoplossing die efficiënt en kostenbesparend is. Er is sprake van een omslagpunt: van server naar service. Er draaien applicaties in de cloud én een MS-SQL wordt als een dienst aangeboden. De vernieuw-de infrastructuur bestaat onder meer uit een webportal met twee webservers, een beeldbankapplicatieserver, MS SQL-databaseservers, Linux- en Windows-fileservers en een ftp-server.

De initiële inrichting van de ANP Beeldbankomgeving vond plaats in nauwe samenwerking met iMedia en adviesbureau Oblivion. Er is sprake van een 24x7 full service dienstverlening, waarbij ASP4all verantwoordelijk is voor de beschikbaarheid, het beheer en de support van de complete centrale omgeving, zoals hardware, infrastructuur, netwerk en het technisch (applicatie)beheer. ANP verzorgt het functioneel applicatiebeheer. De diensten worden aangeboden op basis van een vast bedrag per maand. Als de omgeving door toenemend gebruik of belasting niet goed functioneert, voorziet ASP4all in een schaalbare oplossing waarbij additionele capaciteit in nauw overleg snel beschikbaar wordt gesteld. iMedia is verantwoordelijk voor de functionele werking, ASP4all voor de Amazon S3-dienstverlening en dan met name de facturering en call-registratie.

Flexibiliteit en schaalbaarheid

Westerhoff benadrukt dat kostenbesparing zeker niet de enige drijfveer was om de infrastructuur te vernieuwen. 'Flexibiliteit en schaalbaarheid zijn voor ons minstens net zo belangrijk. Onze dienstverlening wordt gekarakteriseerd door pieken en dalen. Bij een belangrijk nationaal evenement, zoals de Koningskroning, neemt de vraag naar beeldmateriaal explosief toe, terwijl je hartje zomer tijdens de komkommertijd minder foto-aanvragen hebt.'

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-06-25T11:54:00.000Z Externe partij


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.