Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

William Schrikker kiest desktopvirtualisatie

William Schrikker Groep (WSG) uit Diemen is één van de eerste zorginstellingen in Nederland die volledig is overgestapt op het nieuwe werken. WSG is een landelijk werkende instelling voor jeugdbescherming, jeugdreclassering en pleegzorg. Zij richt zich op kinderen met een beperking of chronische ziekte, maar ook op kinderen van ouders met een beperking. De ongeveer elfhonderd medewerkers kunnen sinds kort allemaal plaatsonafhankelijk werken.

De negenhonderd ambulante hulpverleners van William Schrikker Groep (WSG) waren al eerder overgestapt op het nieuwe werken: op elk moment vanaf elke plek hebben zij toegang tot de volledige werkomgeving van de WSG. Nu kunnen ook de tweehonderd medewerkers van het hoofdkantoor in Diemen bijvoorbeeld vanuit huis werken. Een andere belangrijke eis aan de nieuwe omgeving was dat deze volledige multimedia ondersteunt. Om medewerkers te informeren zet WSG veel audiovisuele middelen in via de eigen WSG-studio. Dankzij het nieuwe platform kunnen medewerkers de video’s of live-bijeenkomsten ook vanuit huis volgen. De overstap naar het nieuwe systeem voor alle medewerkers en de upgrade van de capaciteit en mogelijkheden van het platform werden aanvankelijk volledig door WSG zelf uitgevoerd. Al snel in het traject werd een beroep gedaan op Qwise.

Van twee omgevingen naar één

Hoofd -ict Jaap Nieuwmeijer van WSG: 'Technisch was het een grote omslag. Hiervóór hadden we twee omgevingen: een traditionele omgeving met desktops met lokale applicaties voor de 350 werkplekken op het hoofdkantoor en een virtuele Citrix-omgeving voor de ongeveer negenhonderd ambulante medewerkers. Nu hebben we één desktopvirtualisatieplatform waarbij een aantal applicaties gestreamd worden aangeboden.' In september 2010 startte WSG met het project, half december werd Qwise erbij gehaald.

'Achteraf hadden we dit project nooit zelfstandig op dit niveau kunnen uitvoeren. Qwise startte met een review van het al lopende traject en daaruit kwam een aantal nuttige zaken. Vervolgens is het project gezamenlijk voortvarend aangepakt. De kennis en ervaring van de specialisten hebben dit project naar een hoger niveau getild. We hebben nadrukkelijk gekozen voor kwaliteit; niet de kosten of de opleverdatum waren leidend. Dat keuze heeft zich uitbetaald: het project is een groot succes geworden en het resultaat is boven verwachting.' Toch was voor Nieuwmeijer niet zozeer de expertise van Qwise de onderscheidende factor in dit traject. 'Van een virtualisatiespecialist mag je een hoog niveau verwachten. De samenwerking was bijzonder vanwege de klik tussen de organisaties en de mensen. Sfeer en cultuur sloten naadloos op elkaar aan en dat zie je niet vaak bij de combinatie zorg en it. De contacten waren prettig en informeel, maar intussen werd er zeer daadkrachtig gewerkt.' Na de afronding van de implementatie van de nieuwe omgeving, verzorgt Qwise nu de derdelijns ondersteuning voor de beheerders van WSG.

Technisch

De eindgebruikersomgeving bij WSG is ingericht op basis van Citrix XenDesktop, een aantal applicaties zijn gevirtualiseerd. Alle eindgebruikers hebben een virtuele desktop waarmee ze overal kunnen werken. Om de veiligheid maximaal te garanderen wordt ingelogd met een Vasco-token. Op basis van role-based access en policies wordt toegang tot informatie, applicaties en bestanden geregeld. De omgeving draait op een NetApp san met virtuele XenServers. Voor het uitrollen van servers, desktops en applicaties wordt gebruik gemaakt van Citrix Provisioning Server.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-10-04T09:48:00.000Z externe partij
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.