VVD bezorgd over over 'Millennium-probleem'

Kamerleden dringen aan op snelle maatregelen

Dit artikel delen:

DEN HAAG - De fractie van de VVD in de Tweede Kamer maakt zich ernstig zorgen over het 'Millennium-probleem'. Als er niets gebeurt, zullen duizenden computersystemen van de overheid met ingang van het jaar 2000 op tilt slaan. De fractieleden Cherribi, Voute en Van Erp vragen het kabinet snel maatregelen te nemen.

Zoals Computable al in de week van Prinsjesdag schreef, is bij de begroting voor het komend regeerjaar in het geheel geen rekening gehouden met de gevolgen van de eeuwwisseling voor computersystemen. De VVD-fractie vindt dat heel vreemd.
In kamervragen wordt ook aangedrongen op een brede inventarisatie van het probleem bij de overheid. De VVD wil weten welke stappen tot nog toe ter voorbereiding zijn genomen. Zo niet, dan moet onmiddellijk een begin worden gemaakt.

Probleem onderkend

Overigens onderkent de overheid het probleem sinds kort wel. In mei van dit jaar zijn hierover eveneens kamervragen gesteld. Sindsdien is een zeer summiere inventarisatie tot stand gekomen. Staatssecretaris Jacob Kohnstamm (Binnenlandse Zaken) heeft in ruwe lijnen geschetst in welke sectoren van de overheid wat wordt gedaan. Het vroegere Rijks Computercentrum, momenteel onderdeel van de Roccade Groep, doet er een onderzoek naar.
Volgens het kamerlid Cherribi zet dit allemaal niet veel zoden aan de dijk. Over het algemeen wordt er weinig voortvarend aan oplossingen gewerkt. De overheid is zich nog maar net bewust van de problemen die de aanpassing van computers in verband met de eeuwwisseling oplevert.
Een gunstige uitzondering vormt het ministerie van Defensie. Met name de Koninklijke Marine is ver gevorderd (zie de Computable van 4 oktober, pagina 7). Dit Defensie-onderdeel behoort tot de eerste grotere organisaties in Nederland die het datumprobleem in een van haar belangrijke automatiseringssystemen ruimschoots op tijd heeft opgelost. Samen met de Utrechtse automatiseerder Cap Volmac is het 'jaar 2000'-probleem in het bedrijfsbeheersysteem (BBS) opgelost.

10 Miljard gulden

Het Amerikaanse onderzoeksbureau Gartner Group schat dat wereldwijd een slordige 1000 miljard gulden nodig is om het probleem op te lossen. De kosten voor Nederland worden geraamd op 10 miljard gulden. Gelet op het hoge aandeel van de overheid in de totale investeringsbestedingen betekent dit een extra last op de begroting van enkele miljarden guldens. Hiervoor is nog geen enkele voorziening getroffen.
De VVD is bang dat de overheid zich niet alleen verkijkt op de extra financiële last, maar ook onderschat hoe ernstig de gevolgen zijn als computersystemen niet tijdig zijn aangepast. Cherribi wijst op de grote consequenties voor de rente-berekening en de uitkeringen. Het zou een ramp zijn als fiscale en sociale administratieve systemen niet voor 1 januari 2000 zijn aangepast. Het niet aanpassen van de datumvelden maakt computerberekeningen, waarin datumvariabelen uit deze en de volgende eeuw worden gebruikt, immers uiterst onbetrouwbaar. Corr.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1996-10-25T00:00:00.000Z correspondent
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.