Reviews worden geschreven door medewerkers van de redactie of op persoonlijke titel door externe deskundigen.

Uitgelicht: Fujitsu Lifebook U772

'Deze ultrabook maakt mij meer mobieler'

Arthur Pols

Arthur Pols
Systeembeheerder en incidentcoördinatie
FloraHolland (vestiging Aalsmeer)
Cijfer: 8,5
Na het testen van de Fujitsu Lifebook U772 uit eerste oplevering, die her en der nog een wat onvolkomenheden vertoonde en na een week crashte, ben in zeer tevreden over de tweede ultrabook. Opstarten gaat snel, waardoor je de laptop eerder uitzet of laat slapen als je deze even niet gebruikt. Het scherm werkt prettig, het is uitzonderlijk groot ten opzichte van de totale grootte van de lichtgewicht en dunne laptop en het toetsenbord is groots opgezet. En daarbovenop is de service die ik heb ontvangen van Fujitsu uitstekend. In cijfers komt het neer op een 8 voor het inzetten van de ultrabook en een 9 voor de service bij de problemen van de eerste versie van de ultrabook. Gemiddeld een 8,5 dus.

Na de ontvangst van de laptop was ik blij verrast door het formaat en de kleur. Rood aan de buitenkant, zwart rondom het toetsenbord. Op het toetsenbord bevinden zich grote toetsen die goed reageren. De leds hebben een rustige blauwe uitstraling en zijn niet storend aanwezig. Het scherm is groot ten opzichte van de laptop zelf. Links en rechts bevindt zich een uiterst dunne rand en boven is iets meer ruimte gereserveerd voor de camera die daarin is verwerkt. De camera heeft meer dan voldoende capaciteit om via de bekende applicaties de beeldgesprekken op te zetten en te onderhouden. De mousepad reageert uitstekend. Het roteren van foto's kan met twee vingers. Voor het scrollen kan ook gebruik worden gemaakt van de vingerafdrukbeveiliging aan de rechterzijde van het toetsenbord.

Lekker mobiel

Ik heb nog geen meldingen ontvangen dat de batterij het niet meer aan zou kunnen. 's Avonds doe ik de ultrabook aan de oplader en als ik deze er 's morgens weer af haal, kan ik de ultrabook normaal blijven gebruiken. De instellingen voor de schermbeveiliging en de eco-stand zijn eenvoudig zo te configureren dat het voor mij goed werkt. Bluetooth werkt zoals het hoort. Het is, met een internetverbinding voor de vereiste drivers, uiterst eenvoudig om via een koppeling met Bluetooth gegevens uit te wisselen. De koppeling met de netwerkkabel werkt, maar de losse connector dien je wel mee te hebben. Wi-Fi is echter eenvoudiger en daarmee blijft de ultrabook lekker mobiel.

De ultrabook is uitgerust met voldoende poorten. Standaard ( voor onderweg) zijn er één usb 2.0- en twee usb 3.0-poorten, hdmi (geen mini), SD memory-kaart (erg handig voor het snel overzetten van foto's), audio in/out en een ingang voor Gb Ethernet (via een connector). Deze poorten kunnen worden uitgebreid via het dockingstation. Dan komen er nog eens een dvi-poort, vga-poort en vier usb 3.0-poorten bij. Uiteraard zit er ook een Ethernet- en stroomaansluiting op het dockingstation.

Installaties op Windows 7

Alhoewel de resolutie van het scherm niet uitermate hoog is (1366 x 768), werkt het heel plezierig. Ook buiten, in het zonnetje op het terras, is het beeld (op de niet-zuinige stand) uitstekend zichtbaar. De kijkhoek in het verticale vlak luistert vrij nauw. Van links en rechts is de kijkhoek uiterst groot en zeer prettig om anderen (op dezelfde hoogte) iets te tonen. De installatie van Office en andere pakketten ging net zo eenvoudig als op andere Windows 7-machines.

Niets dan lof? Niet helemaal. Ik ben begonnen met een ultrabook uit de eerste generatie, de eerste lijn die van de band rolde. Hier zaten nog een aantal issues in. Deze ultrabook heeft problemen met de spatiebalk, die aan de zijkanten niet reageerde, en de kliktoetsen van het mousepad reageerden pas als deze zeer diep werden ingedrukt. Al deze problemen kunnen eenvoudig worden opgelost, heeft Fujitsu mij laten weten.

Internetverbinding essentieel

De ultrabook is een eenvoudig en prettige laptop om mee te werken. Het heeft mij meer mobieler gemaakt dan ik al was. De beschikbare aansluitingen en koppelingsmogelijkheden zijn meer dan toereikend. Tijdens het installeren of configureren van nieuwe zaken is het essentieel om een internetverbinding te hebben. De laptop is zo licht en dun dat ik bij vertrek regelmatig in de tas kijk of hij er wel in zit. En dan de service die ik van Fujitsu heb mogen ontvangen, die was uitstekend, vriendelijk en zeer snel.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2012-09-26T11:10:00.000Z Arthur Pols
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.