Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

Wat is beter: boekhouding zelf doen, of uitbesteden?

Van weinig mensen is het hun lievelings activiteit; de boekhouding. Toch ben je verplicht om ieder jaar een overzichtelijke boekhouding op te stellen en een correcte belastingaangifte te doen en dit kan een hele grote klus zijn. Door de omvang van zo’n klus vragen veel mensen zich ook af; boekhouding zelf doen of uitbesteden? Net als bij oneindig veel andere keuzes, heeft alles zo zijn voor- en nadelen. In dit artikel nemen we je dan ook mee in de voor- en nadelen van het doen van je eigen boekhouding. Zo kun jij straks een weloverwogen keuze maken.

Het belang van de administratie

In jouw administratie zie je direct hoe jouw bedrijf er financieel voor staat. Daarnaast is het de basis van de jaarlijkse belastingaangifte; niet geheel onbelangrijk dus. Als beginnende ondernemer doe je btw-aangifte jaarlijks, per kwartaal of maandelijks. Het is dan ook handig om hier rekening mee te houden en geld voor opzij te zetten. Hetzelfde geldt voor de jaarlijkse inkomstenbelasting, ook hier wil je op voorbereid zijn. 

Een goed georganiseerde administratie zorgt ervoor dat jij als ondernemer een beter inzicht hebt op je cashflow en precies weet wat er elke maand inkomt en uitgaat. 

De voor- en nadelen

Dat een goede boekhouding van groot belang is, is nu wel duidelijk. Maar om hier voor te zorgen heb je twee opties. Beide met hun eigen voor- en nadelen. Deze voor- en nadelen zullen de basis zijn van jouw beslissing en daarom sommen we ze hieronder beknopt voor je op. 

Zelf boekhouden

Voordelen 

Het grootste voordeel ligt misschien voor de hand. Een eigen boekhouding is in principe namelijk een stuk goedkoper is dan het uitbesteden aan een boekhouder. Je hoeft namelijk geen externe boekhouder te betalen om het voor je te laten doen. Het enige wat je moet aanschaffen is een boekhoudprogramma, maar deze kosten wegen niet op tegen het uurloon van de boekhouder.

Nadelen 

Een nadeel is voor veel ondernemers het gebrek aan kennis. Dit is geen onbelangrijk nadeel. De boekhouding kost hierdoor namelijk extra veel tijd. Jouw tijd is natuurlijk ook kostbaar. Daarbij is de kans groot dat je als beginnende ondernemer fouten maakt die je later moet herstellen en die je ook geld kunnen kosten. Het zou namelijk erg zonde zijn als je hele belangrijke aftrekposten vergeet en meer betaalt dan nodig!

Uitbesteden

Voordelen

Het uitbesteden van je boekhouding is qua werklasten en tijdsbesparing superfijn. Het neemt jou direct een hoop zorgen weg omdat je weet dat het werk door een professional wordt uitgevoerd. Het geeft jij de tijd om je volledig te focussen op het ondernemen en je ontvangt financieel advies zodat je ook betere beslissingen kunt maken. 

Nadelen

Oke, we gaan er geen doekjes om winden; de boekhouder gaat voor jou een flinke factuur maken. Dit is dan ook direct het grootste nadeel van het uitbesteden van je boekhouding. De kosten lopen al gauw in de honderden euro’s. 

Heb jij genoeg discipline en kennis om zelf je boekhouding te doen? Of laat je het administratieve werk toch liever over aan een ander? We hopen dat we je met deze keuze hebben geholpen en dat jouw cashflow en zonnig uitziet de komende jaren. Succes!

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-11-15T11:33:34.000Z dbom


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.