HP ontslaat meer

Financiële resultaten blijken boven verwachting

HP's financiële resultaten van het tweede kwartaal zijn beter dan het bedrijf zelf had verwacht. Emea-directeur Kasper Rorsted stelt dat het samengaan met Compaq vlot verloopt. Toch komt er de komende zes maanden nog een reorganisatie.

Topvrouw Carly Fiorina kondigde aan tegen oktober nog eens 3500 banen te willen schrappen. Deze volgen op de eerste 16.600 van de geplande 17.900 ontslagen vanwege de overname van Compaq. In het eerste kwartaal van dit jaar voerde HP 2300 ontslagen door, waarmee het boven de oorspronkelijke planning uitkwam.
Dit wordt nu gevolgd door 3500 extra geschrapte arbeidsplaatsen, waarvan 1200 in de divisie voor zware computersystemen. "We zijn tevreden met de geboekte vooruitgang van onze activiteiten op het gebied van zware bedrijfssystemen, maar we hebben nog meer werk te verrichten", aldus Fiorina.

Aannemen

Tegelijkertijd voert het bedrijf voor het eerst sinds twee jaar salarisverhogingen door en verwacht het een slordige vierduizend mensen aan te nemen. Deze discrepantie is minder groot dan hij lijkt. Veel van de nieuwkomers zijn afkomstig van ondernemingen waar HP uitbestedingcontracten mee sluit. Als onderdeel van uitbesteding gaat het oorspronkelijke personeel veelal naar de dienstverlener. HP sloot onlangs dergelijke overeenkomsten met de Bank of Ireland, Ericsson en Procter & Gamble.
Fiorina zegt dat de vraag in de dienstverleningsindustrie tegenvalt. Toch was het financiële tweede kwartaal van HP gunstig. Kasper Rorsted, directeur van de Emea-regio (Europa, Midden-Oosten en Afrika) en senior vice-president van de groep voor zware bedrijfssystemen, roemt de 3,5 miljard dollar die HP wereldwijd heeft bespaard. "Het doel was 2,4 miljard te besparen, dus we zitten op 140 procent."
De Europese topman zegt dat de reorganisatie nu compleet is, maar voegt daar aan toe dat de landenorganisaties in Frankrijk en Duitsland pas eind dit jaar op orde zijn. Hij stelt verder dat HP met een omzet van 27 miljard dollar in 2002 het grootste it-bedrijf is in de Emea-regio. IBM staat tweede met 24,3 miljard omzet, gevolgd door Dell (6,5 miljard), Sun (3,9 miljard) en EMC (1,3 miljard dollar). Rorsted voorspelt dat HP voor dit jaar uitkomt op 28 miljard omzet. "Ons tweede kwartaal was de beste periode sinds de Compaq-overname."
De topman beweert dan ook dat 1+1, HP plus Compaq, goed uitpakt. "Voor Unix-servers is het 2,0, voor alle servers 1,9 en voor pc's 1,8. Terwijl analisten vlak voor de overname hadden voorspeld dat 1+1 uitkomt op 1,5 tot 1,7."< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-06-13T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.