Philips verwacht groot succes van herschrijfbare CD

'Eind dit jaar ruim drie miljoen verkocht'

Met de nieuwe CD-ReWritable (CD-RW) verwacht Philips hetzelfde succes te boeken als met de populaire CD-Recordable. Meer dan 50 procent van de CD-recorders komt van Philips. De fabrikant denkt ook met de opnieuw beschrijfbare versie, die vroeger CD-Erasable werd genoemd, haar technische voorsprong te kunnen benutten. Dit nieuwe apparaat kan data lezen, schrijven en CD's opnieuw beschrijven.

Jan Oosterveld, president van Philips Key Modules, is doorgaans een voorzichtig man. Dit geldt zeker voor de DVD. Maar over de nieuwe CD-RW is hij ronduit optimistisch. De verkopen van CD-Recordable en CD-Rewritable spelers moeten eind dit jaar de grens van drie miljoen passeren. In het jaar 2000 zal hun aantal de 20 miljoen overtreffen, verwacht Oosterveld.
Philips denkt dat de CD-RW vooral zal aanslaan op de markt voor 'data-uitwisseling'. De schijfjes zijn handig voor de distributie van gegevens. Daarbij moet vooral worden gedacht aan kleine series van gegevens die bijvoorbeeld naar verschillende klanten moeten worden gestuurd. In de zakelijke sfeer is de Rewritable geschikt voor het maken van catalogi. Die kun je snel maken door het hele assortiment op een schijfje te zetten. De CD vervangt dan het papier. Als na verloop van tijd een nieuw assortiment of andere prijzen gelden, kunnen de bestaande gegevens worden gewist en kan een nieuwe versie naar de afnemers worden gezonden.
Veel computergebruikers willen grote hoeveelheden gegevens kunnen opslaan. De een gebruikt de CD-RW om alle vakantiefoto's erop te zetten, de ander voor het bijhouden van een persoonlijk archief. De toepassingen zijn legio.

Inbouw

Samen met Hewlett-Packard heeft Philips de Multi Read-specificatie opgesteld. Deze specificatie maakt een beheersbare produktmigratie mogelijk tussen bestaande en nieuwe CD-formaten. Ook toekomstige CD-Rom- en DVD-Rom-drives zullen Multi Read-compatibel zijn.
Philips kondigde op de CeBIT de eerste CD-RW-drive voor inbouw door derden aan. De CDD3610 wordt niet onder het Philips-label maar onder andere merken verkocht. Het loopwerk is ontworpen met een Enhanced Ide/Atapi-interface voor gemakkelijke integratie met de meeste PC-systemen. Een SCSI interface staat op het programma voor later in het jaar. De nieuwe CDD3610 is six-speed en schrijft CD-Recordable en CD-Rewritable media op dubbele overdrachtsnelheid. De winkelprijs zal ongeveer 1800 gulden bedragen, terwijl de schijfjes 50 gulden gaan kosten. Maar deze prijzen zullen snel omlaag gaan naarmate de verkopen stijgen.
Ook Hewlett Packard, Mitsubishi, Ricoh, Sony en Yamaha zullen met CD-Rewritable-spelers komen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-03-21T00:00:00.000Z Correspondent