E-Ratio.net verdient brood met elektronisch bewaken en analyseren van leveranciers

E-Ratio.net verdient brood met elektronisch bewaken en analyseren van leveranciers

Een leverancierscontract blijkt regelmatig een wassen neus. Het dikke pak papier ligt in een la, terwijl de leverancier niet presteert zoals was afgesproken. E-Ratio.net uit Brielle gelooft daarom in 'supplier relationship management' en biedt software aan voor het meten van prestaties.

Wie durft?
Het durfkapitaal ligt niet meer op straat. De vele faillissementen van jonge ict-bedrijven hebben investeerders kopschuw gemaakt, zo lijkt het. Toch wordt er nog steeds geld gestoken in veelbelovende firma's en projecten. In een serie artikelen portretteert Computable een aantal exponenten hiervan en peilt het het investeringsklimaat in de Nederlandse ict-sector.
 
Alle afleveringen:
E-Ratio.net is opgericht door Peter en André Stolk in maart 2000. Bedenker is broer Peter, die werkzaam was als inkoopmanager bij KPN. Het viel hem daar op dat er geen softwarepakketten bestaan voor het bewaken van leveranciersrelaties. "Bij KPN bestaat een groot arsenaal aan erp- en inkooptoepassingen, bijvoorbeeld van Baan, SAP en Broadvision, maar een algeheel beeld van hoe leveranciers presteren, is er niet. Daardoor worden leveranciers afgerekend op incidenten, of op de persoonlijke opvattingen van een dominante inkoopmanager."

It-griep

Stolk merkte dat ook veel andere bedrijven en organisaties geen flauw benul hebben van hoe een leverancier echt presteert. "Ze stoppen veel geld in het selectieproces, tekenen een groot contract met de uitverkoren leverancier, maar vergeten daarna de geleverde prestaties te monitoren." Hij zag een gat in de markt voor zogeheten supplier relation management (srm)-software, als tegenhanger van het bekende customer relationship management (crm). Stolk wilde al langere tijd voor zichzelf beginnen en werkte zijn ideeën uit in een bedrijfsplan. Toen hij in het diepe wilde springen, bleek het investeringsklimaat op de ict-markt echter te zijn omgeslagen.
Na ettelijke gesprekken raakte hij uiteindelijk in contact met een groepje geïnteresseerde particuliere investeerders. Die brachten vier miljoen gulden bij elkaar. Daarmee kon Stolk zijn ideeën laten omzetten in het webgebaseerde product Vrpro, een afkorting van vendor rating professional. Inmiddels werken er negen mensen bij E-Ratio.net in Brielle, dat als uitvalsbasis is gekozen omdat beide broers er al woonden.
Volgens commercieel directeur Ben van Leent is de it-griep onder investeerders nog niet voorbij. "Ze houden nog steeds de hand op de knip. Durfkapitalisten komen in principe alleen nog met geld over de brug wanneer er een positieve kasstroom is en de omzetverwachting boven de één miljoen dollar ligt." Hij meent dat vooral internetachtige initiatieven die leunen op de oude economie, zoals bij E-Ratio.net het geval is, nog kans maken op financiële ondersteuning.

Onderbuik

Vrpro is bedoeld als aanvulling op bedrijfsbrede toepassingen. Database-, erp- en inkoopsystemen leveren de gegevens aan die Vrpro analyseert en daarna presenteert als managementinformatie. E-Ratio.net beweert dat met toepassing van deze software minimaal 2 tot 8 procent op het inkoopbedrag te besparen valt. Het continu volgen en analyseren van de leveranciersprestatie maakt snellere bijsturing mogelijk. Kosten vallen daardoor lager uit en de kwaliteit van het gebodene gaat omhoog, luidt de redenering erachter.
Stolk benadrukt dat de toepassing simpel en laagdrempelig is. Hij moet - via een intranet - te gebruiken zijn door elke medewerker die met leveranciers te maken heeft. Vóór de implementatie van het systeem bepaalt een (inkoop)manager, met hulp van een Vrpro-adviseur, wat vastgelegd moet worden. Naast de feitelijke controles op de uitvoering van een service level agreement is de perceptie ook belangrijk. " Je moet de 'onderbuikgevoelens' meewegen: de mening van een magazijnmedewerker over zijn contact met de leverancier kan ook nuttige informatie opleveren."
De gebruikers van Vrpro ontvangen in een vaste regelmaat e-mail met het verzoek om bepaalde informatie te leveren. Dat kan een rapportcijfer zijn over de kwaliteit van de dienstverlening, of financiële gegevens uit een erp-toepassing. De prestatiemeetsoftware verwerkt via allerlei wegingpercentages de data en presenteert de uitkomsten. Leveranciers hoeven niet bang te zijn voor het product, vindt Stolk. "Het is een middel om prestaties in beeld te brengen. Zij kunnen met de resultaten klanten juist beter bedienen."
E-Ratio.net richt zich met zijn software op grote, hiërarchische organisaties, al dan niet met meerdere vestigingen. Die zijn te vinden binnen de overheid, de nutssector, ziekenhuizen en de industrie. Het Vrpro-pakket is inmiddels uitgebreid. Naast de leveranciersversie is er een module voor personeelszaken en een toepassing voor het evalueren van kwaliteits- en accreditatiemetingen. Kwaliteitsbureau INK gebruikt deze software bijvoorbeeld voor een binnenkort te introduceren benchmarkservice voor het eigen managementmodel.
 
 
Technologie
Vrpro is een op basis van webtechnologie ontwikkelde applicatie, ondersteund door databasesoftware MS SQL server 2000 en applicatieserversoftware Macromedia Cold Fusion. De software is voorzien van een gebruiksvriendelijke rapportagemodule waarmee managementinformatie met de bijbehorende statistiek te genereren is.
E-Ratio.net werkt samen met partners die de implementatie van de software kunnen begeleiden. Op dit moment zijn dat de inkoopspecialisten Kreaton (onderdeel van it-bedrijf Aino) en Compendium. In de raad van advies zit Nyenrode-professor 'inkoop' Arjan van Weele.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-02-15T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.