Ai-expert Pattie Maes krijgt eredoctoraat van OU

MIT-hoogleraar levert bijzondere bijdrage aan wetenschap

De Open Universiteit (OU) in Heerlen kent een eredoctoraat toe aan de Belgische computerwetenschapper Pattie Maes. De informatica is altijd een pionier geweest in haar vakgebied. Met name op gebied van artificial intelligence (ai) verrichtte ze baanbrekend wetenschappelijk onderzoek. Ze droeg bij aan diverse toepassingen op dit terrein.

Pattie Maes krijgt het eredoctoraat vanwege haar bijzondere bijdrage aan wetenschap en samenleving. Ze promoveerde in 1987 op Computational Reflection aan de Vrije Universiteit Brussel. Twee jaar later vertrok ze naar Amerika om bij het prestigieuze Massachusetts Institute of Technology (MIT) onderzoek te doen. Ze belandde daar bij het MIT Artificial Intelligence Lab.

Later kwam Maes bij MIT’s beroemde Media Lab. Ze werd daar hoofd van de Software Agents-groep. Behalve in kunstmatige intelligentie verdiepte Maes zich in mens-computer interactie. De informatica combineerde haar wetenschappelijk werk met het ondernemerschap. Ze was mede-oprichtster van verschillende bedrijven waaronder Firefly Network dat later in handen kwam van Microsoft. Ook stond ze aan de wieg van Open Ratings, een bedrijf dat werd verkocht aan Dun & Bradstreet.

Unicorn

Pattie Maes

Recent was ze betrokken bij Tulip Interfaces, een no-code platform dat eerstelijn-werkers helpt productiever te worden. Onlangs verwierf deze spin-off van het Media Lab de status van ‘unicorn’, een startup met meer dan één miljard dollar waarde. Volgens de Open Universiteit blijkt hieruit de ondernemingszin waarmee Maes onderzoeksresultaten naar de praktijk wist te brengen. Zij kreeg eerder een eredoctoraat van de Vrije Universiteit Brussel.

Het eredoctoraat wordt uitgereikt op vrijdag 23 september aanstaande tijdens de viering van de dies natalis van de Open Universiteit. Erepromotor is prof. dr. Hans van Ditmarsch, hoogleraar Artificiële intelligentie. Op de dies natalis worden nog twee eredoctoraten uitgereikt: aan prof. dr. Kim Putters, oud-directeur van het SCP en nieuwe voorzitter van de SER, en prof. dr. Michal Bobek, de Tsjechische jurist en pionier in het Europese privacy-recht.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-07-20T10:42:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.