2009: 17 nieuwsmakers op een rij

Sommige mensen waren in 2009 niet weg te slaan uit de kolommen van Computable, zo leek het wel. Staatssecretaris Frank Heemskerk van Economische Zaken is op dit punt onbetwist recordhouder met al het gekrakeel dat zijn plan Nederland Open in Verbinding bij leveranciers van open source en hun tegenstrevers veroorzaakt. Computable zet zeventien namen van nieuwsmakers in 2009 in alfabetische volgorde. Onder hen opvallend veel leden van het kabinet, plus een enkele nieuwsmaker uit het bedrijfsleven.

Claudia de Andrade-de Wit

In juni treedt Claudia de Andrade-de Wit aan als cio van de Gemeente Amsterdam. Telkens als de roep klinkt om een krachtdadiger ict-beleid in de hoofdstad of het stimuleren van het gebruik van open source software zijn alle ogen op haar gericht.

Hans Appel

Chief technology officer Hans Appel van Sun Microsystems Nederland moet het veld ruimen als één van de slachtoffers van de wereldwijde reorganisatie die bij de hard- en softwareleverancier wordt doorgevoerd na de overname van het bedrijf door softwarebedrijf Oracle.

George Banken

Ondernemer George Banken duikt op naar aanleiding van zijn bemoeienis als grootaandeelhouder bij ict-dienstverlener Kender Thijssen. Hij ontslaat directeur Ron Dikhoff en meldt dat er na de overname van Kender Thijssen, XB en Squire in 2008 meer in het vat zit. Dat blijkt als zijn beleggingsvehikel Detron in december 2009 ict-specialist Quatera koopt.

Ank Bijleveld

Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken Ank Bijleveld haalt met regelmaat de kolommen in berichten over de voortgang van de ernstig vertraagde en kostbare modernisering van de Gemeentelijke Basis Administratie. Ook brengt zij de Tweede Kamer regelmatig op de hoogte van de voortgang van andere ict-projecten bij de overheid.

Ernst Fuld

Directeur Ernst Fuld van de beroepsvereniging NGN gooit in 2009 opnieuw de knuppel in het hoenderhok met zijn uitspraak dat juist  ten tijde van crisis ict'ers hun toegevoegde waarde voor hun bedrijf moeten aantonen. Daarvoor moeten zij niet langer denken vanuit de techniek, maar vanuit de behoeften van de onderneming.

Frank Heemskerk

Staatssecretaris van Economische Zaken Frank Heemskerk haalt dit jaar veelvuldig het nieuws met zijn eigen plan, Nederland Open in Verbinding, dat overheidsinstanties moet stimuleren te werken met open source software en open standaarden.

Maarten Hillenaar

Rijks-cio Maarten Hillenaar haalt het nieuws met de Nederlandse Overheids Referentie Architectuur (Nora) en met zijn verzekering dat het Rijk niet werkt aan één centraal computercentrum.

Guusje ter Horst

Minister van Binnenlandse Zaken Guusje ter Horst haalt het nieuws met haar weigering de methode Gateway verplicht te stellen voor alle ict-projecten bij de overheid. De werkgroep ICT van de Tweede Kamer adviseert deze reviewmethode om mislukkingen, planningschaos en budgetoverschrijdingen uit te bannen. Met enkele kabinetscollega's besluit zij voor de politie een shared service center op te zetten, waarin de huidige politie-automatiseringstak vtsPN zal opgaan.

Jan Kees de Jager

Staatssecretaris van Financiën Jan Kees de Jager gaf ict-lessen aan scholieren als startschot voor de actie Onderwijs & Arbeidsmarkt van brancheorganisatie ICT~Office. Daarnaast haalde hij het nieuws met de vereenvoudigingsoperatie bij de Belastingdienst en het winnen van de obscure ict-prijs Kubbik.

Reggie de Jong

Voormalig Olympisch zwemster Reggie de Jong wint brons in Moskou in 1980. In 2009 gaat zij kopje onder als directeur van Ordina BPO nadat dit onderdeel is verkocht aan ict-dienstverlener Centric. Zij werkt inmiddels als zelfstandig adviseur voor haar eigen bedrijf, The Restructuring Company.

Ab Klink

De naam van minister van Volksgezondheid Ab Klink duikt in de nieuwsstroom steevast op in combinatie met het steekwoord EPD, het Elektronisch Patiënten Dossier. Soepeltjes stelt hij gedurende het jaar 2009 de verwachtingen rondom dit omvangrijke ict-project bij. Aanvankelijke planningen kunnen de prullenbak in door een enorme achterstand.

Simon de Koning

Het is begin 2009 even geen feest voor ceo Simon de Koning van ict-leverancier Pecoma. De onderneming bouwt aan de Amsterdamse ring een schitterend pand, met als opvallende gadget een rode glijbaan in het bedrijfsrestaurant. Het ontslag van zeventig van de 360 medewerkers kort voor de opening zet een domper op de feestvreugde.

Neelie Kroes

Eurocomissaris Neelie Kroes komt in het nieuws met het begraven van de strijdbijl waarmee zij zo succesvol inhakte op softwareleverancier Microsoft en haar overstap naar de Europese portefeuille ict.

Paul Loven

Bestuurder Paul Loven van bankier Van Lanschot geeft leiding aan het ict-project Drive waarop uiteindelijk 55 miljoen euro wordt afgeschreven, maar dat de bank vrijwel niets oplevert. Hij maakt kort na het bekend worden van dit nieuws een overstap naar het pensioenfonds PGGM.

Hans Nijman

Cio Hans Nijman van de Gemeente Rotterdam krijgt vanaf zijn benoeming in oktober twee jaar de tijd om de gemeentelijke ict op orde te brengen. Zijn aanstelling is het directe gevolg van het rapport 'Foutmelding in beeld' van de Rekenkamer Rotterdam.

Wim Sijstermans

Belastingdienst-cio Wim Sijstermans kwam in het nieuws met de extra macht die hem werd toebedeeld door zijn baas, staatssecretaris van Financiën Jan Kees de Jager. Hij toont wat hij kan door in zijn eerste jaar al direct met hard ingrijpen een budgetoverschrijding van 100 miljoen euro te voorkomen.

Rob Z.

De fraude van administrateur Rob Z. voor een bedrag van 2,3 miljoen euro bij dienstverlener ICT Automatisering leidt tot een lange reeks nieuwsartikelen over de gevolgen voor het bedrijf, de besteding van het geld, zijn magere verweer en zijn veroordeling.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-12-31T10:08:00.000Z Johannes van Bentum


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.