UWV, hacker en Awards in nieuws top-3 2018

De acht meest gelezen nieuwsartikelen van Computable op een rij

Dit artikel delen:

De lijst met meest gelezen nieuwsartikelen van 2018 op Computable.nl wordt aangevoerd door een stuk over een hacker die de wachtwoorden van 3,3 miljoen Nederlanders online zette. Lezers zijn ook geïnteresseerd in de bekendmaking van de winnaars van de Computable Awards 2018. Een stuk over ict-problemen bij het UWV eindigt als derde.

Het jaar 2018 is bijna voorbij. Tijd voor een terugblik. Computable zet in dit artikel de acht meest gelezen nieuwsartikelen van 2018 op een rij.

#1 Hacker deelt wachtwoorden 3,3 mln. Nederlanders

De wachtwoorden van ongeveer 3,3 miljoen Nederlanders liggen op straat. Het gaat om wachtwoorden van onder meer politici, bekende Nederlanders, medewerkers van banken en personeel van Defensie en de exploitant van kerncentrale Borssele. De gegevens zijn waarschijnlijk afkomstig uit tientallen grote datalekken van de afgelopen jaren. Onder meer bij LinkedIn, Dropbox, Playstation, Uber en eBay en worden nu in één batch aangebeboden.

#2 Dit zijn de winnaars van de Computable Awards 2018!

 Op 30 oktober 2018 maakt Computable tijdens een gala-avond de winnaars bekend van de Computable Awards 2018. De grote winnaar is Microsoft, dat in drie categorieën (mee) wist te winnen. De naam van KPN prijkt twee keer op het winnaarslijstje. Bekijk het artikel voor het overzicht van alle winnaars.

#3 Verlenging IBM-contract kost UWV 70 miljoen

 In januari 2018 blijkt dat het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) er niet in is geslaagd om per 1 januari 2018 een nieuwe it-leverancier operationeel te hebben voor zijn datacenterdiensten. Daarom is het lopende contract met de huidige it-leverancier IBM verlengd totdat de overgang naar de nieuwe dienstverlener is afgerond. Kosten: zo'n zeventig miljoen euro.

 

Whatsapp, Samsung

#4 Beveiligingslek ontdekt in Whatsapp

Onderzoekers van het Israëlische Check Point Software Technologies delen in augustus 2018 dat ze een fout hebben ontdekt in de gratis berichtenservice Whatsapp. Volgens het cybersecuritybedrijf, dat onder meer Benelux-kantoren in Bunnik en Zaventem heeft, kunnen verzonden berichten onderschept én gemanipuleerd worden, waardoor een hacker misleidende informatie kan creëren, verspreiden en potentieel bewijs in zijn of haar voordeel kan versturen.


#5 Drechtsteden krijgt zaaksysteem na 3 jaar niet op gang

De Gemeenschappelijke Regeling Drechtsteden heeft eind april 2018 na drie jaar zijn klant-, zaak- en archiefsysteem (kza) nog steeds niet op de rit. Leverancier Green Valley is inmiddels overgenomen door de Roxit Groep, waartoe ook het bedrijf Brein behoort. Drechtsteden besluit om zonder aanbesteding over te stappen op de software van Brein. Het project zou inmiddels al ettelijke miljoenen euro hebben gekost.

#6 Samsung: 5G gaat ons leven enorm veranderen

Welke impact zal 5G krijgen op onze samenleving? Zal die zich enkel beperken tot snellere downloadsnelheden voor onze smartphones? Absoluut niet, zo schrijft Samsung in een trendrapport, 5G zal ingrijpende nieuwigheden doodnormaal maken. 5G is meer dan een snelle internetverbinding: het is een revolutionaire ontwikkeling die even ingrijpend zal zijn als de telefoon, de pc en het internet, stelt de Koreaanse techgigant.

Computable Awards

De winnaars van de Computable Awards 2018

#7 Computable start stemproces Awards 2018

Lezers en bezoekers van Computable kunnen vanaf 5 juli 2018 hun stem uitbrengen op de genomineerden van de Computable Awards 2018. Stemmen kan tot en met zondag 7 oktober. Op 30 oktober maakt Computable de winnaars bekend tijdens een spectaculaire awardsshow. Computable ontving in totaal 802 aanmeldingen voor de Computable Awards 2018. Er wordt maar liefst 74.574 keer gestemd.

#8 Vermeend en ex-hacker maken boek over cybercrime

Ict-ondernemer en oud-politicus, Willem Vermeend, en ex-hacker voor veiligheidsdiensten en bedrijven, Rian van Rijbroek, publiceren in januari 2018 het boek 'De wereld van cybersecurity en cybercrime'. Het is een basisboek met praktische voorbeelden van cybercrime-aanvallen die de samenleving en de economie bedreigen.

Er ontstaat commotie als het boek vol met plagiaat blijkt te staan en Vermeend haalt het boek uit de schappen. Van Rijbroek die bij actualiteitenrubriek Nieuwsuur verschijnt als cyberexpert, krijgt na dat tv-optreden de volle laag. Beveiligingskenners trekken haar rol en kennis in twijfel. Van Rijbroek heeft voor januari 2019 een nieuw boek aangekondigd over hacken en cybersecurity. Dat is gefinancieerd door een fonds van techondernemer Gerard Sanderink.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-12-27T11:59:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.