Business Objects mikt op 'doorsnee'-gebruiker

Dit artikel delen:

Business Miner is het nieuwe datamining-hulpmiddel van Business Objects dat in november in Nederland op de markt komt. Datamining is het analyseren van gegevens om verbanden tussen gegevens en trends op te sporen.

Hoewel Business Miner op een beperkte manier stand-alone gebruikt kan worden, is het product bedoeld als toevoeging op het analysehulpmiddel Business Objects. Volgens David Cressy, program manager datamining, vullen beide producten elkaar aan: "De software werkt interactief tussen het zoeken van patronen en het kwantificeren ervan." Business Miner is een eenvoudig hulpmiddel, gericht op de gemiddelde gebruiker die niet over uitgebreide statistische kennis beschikt.

Winstgevend gedrag

Business Objects speelt hiermee in op de, door de Gartner Groep gesignaleerde, trend dat binnen bedrijven beslissingen op een steeds lager niveau worden genomen. "Het vastleggen van de betekenis van gegevens (de semantiek), met een ontwerphulpmiddel in Business Objects, blijft een taak voor de professionele analist", zegt Cressy. Op basis van een stevig fundament kunnen eindgebruikers op eenvoudige wijze analyses uitvoeren.
Een bekende toepassing van datamining is het vaststellen van profielen van (potentiële) klanten die een bepaald, voor het bedrijf, winstgevend gedrag vertonen. De klanten met het gewenste profiel ontvangen vervolgens brieven, aanbiedingen of anderszins op hun toegespitste informatie. Business Miner gebruikt hiervoor een techniek die intelligent vergaren wordt genoemd. Daarnaast werkt het analysehulpmiddel met beslissingsbomen.

Geen parameters

Dit soort hulpmiddelen wordt vaak gebruikt om de gegevens uit bedrijfsbrede software te analyseren. Business Miner heeft voorgedefinieerde sjablonen voor de erp-pakketten van Oracle, Sap en Peoplesoft. Cressy noemt het product Scenario van Cognos als concurrent. "Scenario is echter een pakket waarvoor meer statistische kennis vereist is. Het is dus voor een kleinere doelgroep geschikt dan onze tool", zegt de manager.
Cressy wil zijn product uitzetten bij zowel het midden- en kleinbedrijf als bij de grotere bedrijven. Hij moet wel toegeven dat eenvoud en functionaliteit niet hand in hand gaan. Zo kunnen in Business Miner geen statistische parameters worden gewijzigd, zoals de vereiste betrouwbaarheid en maximale afwijking. RV

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-09-05T00:00:00.000Z Roy op het Veld
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.