Security, cloud en data domineren it-markt

IT Trendsonderzoek 2020 van Supply Value

IT Trendsonderzoek 2020 Supply Value

It-professionals vinden veilig werken, onafhankelijk van locatie, extra van belang, met als resultaat dat cyber- en datasecurity de belangrijkste it-trend is van het IT Trendsonderzoek 2020 van Supply Value. Sinds 2019 voert Supply Value dit onderzoek uit om informatiemanagement- en technologieprofessionals te ondersteunen bij het stellen van de belangrijkste prioriteit en de juiste focus.

Het IT Trendsonderzoek 2020 biedt inzage in it-trends voor de praktische toepasbaarheid ervan in de business, waar de focus op zou moeten liggen en hoe/waarom dit verschilt per branche en organisatie. Het rapport geeft aanbevelingen op het gebied van tien it-trends, zodat hier de juiste toegevoegde waarde uit is te halen voor een organisatie. Dit rapport is kosteloos te downloaden.

Overduidelijke top drie

IT Trendsonderzoek 2020

Supply Value voert jaarlijks het IT Trendsonderzoek uit. Via het onderzoek worden tien belangrijkste ict-trends voor het komende jaar in kaart gebracht. Computable is partner van het IT Trendsonderzoek. Via tien verschillende artikelen in de maand augustus tellen we terug van nummer 10 naar de absolute nummer 1.

Het verschil tussen de top drie en de rest van de top tien it-trends is dit jaar duidelijk: cyber- en datasecurity (1), de cloud (2) en het datadomein (3) steken er met kop en schouders bovenuit. Ten opzichte van 2019 neemt cyber- en datasecurity de koppositie over van het datadomein, waarbij de beveiliging van it een veelgenoemde business-stimulator is. Opvallend is de opkomst van de cloud tot in de top drie. Hiermee wordt aangetoond dat organisaties, geholpen en/of gedwongen door Covid-19-maatregelen, dit jaar een grote stap richting cloud computing maken.

De top tien vervolgt met twee nieuwkomers in het onderzoek, namelijk de ‘zachtere’ trends it-developmentproces (4) en digitale transformatie (5). Waar het it-developmentproces vooral als van belang wordt gezien binnen de financiële sector, wordt de populariteit van digitale transformatie vooral gedreven door de industrie. ‘Hardere’ trends volgen in het lijstje, namelijk internet of things (6) en artificial intelligence (7). Opvallend is dat vorig jaar artificial intelligence nog de derde positie innam in de lijst, maar dat de bekendheid van artificial intelligence bij respondenten dit jaar achterblijft ten opzichte van hoger scorende trends.

Minder prioriteit wordt er gegeven aan de trends blockchain (8), industry 4.0 (9) en quantum computing (10). We zien dat deze trends de lijst afsluiten en minder bekendheid genieten dan de trends met een hogere score. Daarmee worden ze relatief minder belangrijk gevonden.

Prioriteit bij cloudmigratie

Ruim 85 procent van de respondenten geeft veel tot heel veel prioriteit aan de cloud en daarmee eindigt deze trend dit jaar op een tweede plaats. Een grote verrassing kunnen we dit niet noemen, gezien de groeiende populariteit in het implementeren van (hybride) cloud-oplossingen. De corona-maatregelen hebben dit jaar voor extra druk gezorgd voor organisaties om medewerkers te faciliteren in een veilige, locatie-onafhankelijke werkplek. Het adopteren van clouddiensten vormt in het algemeen nog wel een uitdaging voor organisaties. Het heeft namelijk grote gevolgen voor de inrichting van de informatievoorziening, zowel technisch als procesmatig.

Vanuit technisch perspectief is het van belang om rekening te houden met cyber-en datasecurity en de gebruiksvriendelijkheid van de software. Procesmatig gezien zullen processen onder de loep moeten worden genomen om te bepalen waar de impact van de nieuwe cloud-oplossing zit, zoals het in kaart brengen van het inkoopproces en bijbehorende implicaties bij een cloud-oplossing. Dit vergt tijd, omdat men opnieuw moet leren werken met de software. Zorg daarom dat de technische kant helder en veilig is en maak de impact van wijzigingen inzichtelijk, zodat de clouddienst procesmatig zo gemakkelijk mogelijk is in te passen in de bestaande structuur.

Digitale transformatie

De cloud is inmiddels een bewezen technologie om beter en veiliger (samen) te werken en het merendeel van de respondenten geeft aan dat dit de toekomst is en misschien zelfs de nieuwe realiteit blijft. Organisaties willen met cloud-oplossingen een moderne werkplek inrichten, zeker nu thuiswerken de nieuwe standaard is geworden. Bij deze digitale transformatie komt echter meer kijken dan alleen de technologie en ligt juist de focus op mensen en hun verandering in gedrag, wat ook blijkt uit deze trend.

Een belangrijke nieuwkomer in de lijst dit jaar is digitale transformatie. Meer dan zeventig procent van de respondenten geeft aan veel tot heel veel prioriteit te geven aan deze trend komend jaar. Dat er binnen het it-speelveld veel dynamiek is en technologieën elkaar in een razend tempo opvolgen, is niets nieuws. Met extra druk door de Covid-19-crisis zien we dit jaar organisaties massaal digitaliseren, waarbij veel nieuwe it-trends geïmplementeerd worden.

Integrale aanpak

Een succesvolle implementatie vergt meer dan alleen de keuze in de juiste technologie. Wanneer ook de werkwijzen en processen in de organisatie en de vaardigheden van mensen die werken met de geïmplementeerde trend worden geoptimaliseerd, levert it nu en in de toekomst meer businesswaarde. ‘Een succesvolle digitale transformatie gaat niet alleen over de technologie', aldus Geerten Peek, senior consultant bij Supply Value, ‘maar juist over de mensen, verandering in houding en gedrag en over het benutten van kansen.’

Een integrale aanpak is dus nodig om een succesvolle digitale transformatie te realiseren. Hierbij balanceren organisaties tussen steeds snellere technologische ontwikkelingen en het verandervermogen van de organisatie, keten en haar medewerkers. Een helder digitaal leiderschap is nodig om deze balans te vinden: visionaire, faciliterende leiders die weten waar hun organisatie over vijf tot tien jaar staat en dit kunnen vertalen naar de veranderagenda voor de komende jaren. Respondenten in het IT Trendsonderzoek zijn duidelijk waar deze beslissingen op gebaseerd moeten worden: de doelen en randvoorwaarden van de business.

It-implementatiekeuzes

De respondenten laten dit jaar it-implementatiekeuzes vooral leiden door de waarde die het oplevert voor de business drivers van de organisatie. Op deze manier wordt een betere brug geslagen tussen business en it en zorgt de afstemming tussen die twee voor een helder doel. Baseer de overweging om bijvoorbeeld te experimenteren met conversational ai dus niet op het feit dat het een populaire toepassing is van ai, maar op de verwachting dat het de klanttevredenheid verhoogt.

In het IT Trendsonderzoek zien we dan ook terug dat de belangrijkste it-trends directe waarde opleveren. De waarde die het oplevert varieert van het reduceren van bedrijfsrisico’s met cyber- en datasecurity tot het anticiperen op een digitaliserende en flexibelere omgeving met de cloud. Daarnaast zien we terug dat de waarde van een trend pas volledig benut kan worden, wanneer de basis op orde is middels een andere trend. Zo kan de waarde die ai in potentie oplevert pas volledig tot zijn recht komen wanneer er een volwassen benadering van data aanwezig is. Denk hierbij aan een helder ingerichte data-governance, waarbij mensen, processen en technologieën goed op elkaar zijn afgestemd. Niet alleen zorgt dit voor een sterk fundament waar andere it-trends op kunnen bouwen, het zorgt ook voor transparantie en traceerbaarheid van data welke belangrijke pijlers zijn in het winnen van het vertrouwen van klanten, medewerkers of andere ketenpartners.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-08-27T09:28:00.000Z Sander Hulsman


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.