Wat is het beste ict-project in de zorg?

De tien genomineerden zijn...

Dit artikel delen:

Administratieve taken automatiseren om zo meer handen aan het bed te krijgen. Of een breingestuurd exoskelet. Of snelle en slimme overdracht van data, waardoor meer zorg op afstand plaats kan vinden. Oftewel, welk project verdient een Computable Award 2022 in de categorie Ict-project in de Zorg? Stem nu!

Stem nu!

Stem nu voor de Computable Award Ict-project in de Zorg. 

Ook dit jaar zijn er weer tien diverse en interessante ict-projecten in de zorg genomineerd. Het gaat om projecten van Canisius Wilhelmina Ziekenhuis, CarePay, Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis, HAP Maastricht, Huisartsenposten Amsterdam, Isala ziekenhuis, Mijzo, Radboudumc, TU Delft en VZVZ Servicecentrum.

Bekijk hieronder de projecten (op alfabetische volgorde) en laat ons weten wie wat u betreft op 5 oktober de felbegeerde Computable Award voor Ict-project in de Zorg in ontvangst mag nemen?

Breingestuurd exoskelet (TU Delft en Salure)
Prototype van een supersonische loophulp voor mensen met een dwarslaesie. Wordt voor het eerst met aansturing vanuit de hersenen bestuurd (via eeg). Data-analyse speelt daarbij een belangrijk rol.

Digitale spoedmelding (HAP Maastricht, Meldkamer Ambulancezorg Limburg en Ambulancezorg Nederland)
Door deze digitale spoedmelding hebben medewerkers van de meldkamer sneller inzicht in de aard van een spoedmelding. Voor de technische ondersteuning is ict-leverancier Topicus betrokken. Het doel is om de oplossing uit te breiden naar andere regio's. 

DVDexit VZVZ Servicecentrum,  Alphatron Medical Systems, MedicalPHIT en Mitopics)
Landelijke oplossing op voor het eenvoudig versturen van beelden binnen radiologie. Dit landelijke netwerk tussen zorginstellingen moet een einde maken aan het gebruik van dvd's en zorgen dat systemen van verschillende instellingen en leveranciers met elkaar communiceren.  

Hugo Robotic Assisted Surgery (Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis en Medtronic) 
Ultramoderne chirurgische operatierobot, heeft vier beweeglijke armen en een gedetailleerde 3d-visualisatie op een scherm. Moet zorgen voor meer precisie en 'minimaal invasieve chirurgie', ofwel minder grote sneetjes bij bijvoorbeeld urologische en gynaecologische ingrepen en darmoperaties. 

M-Tiba transformeert Afrikaanse gezondheidszorg (CarePay, Safaricom, Appronto en Mendix)
Platform ontwikkeld voor de Keniaanse en Nigeriaanse markt om een zorgverzekering af te sluiten. Via de app, die ook werkt op eenvoudige mobiele toestellen, geeft een patiënt toestemming aan het ziekenhuis om een rekening bij zijn verzekering in te brengen. Door die directe betaling zijn kosten inzichtelijker voor de patiënt. 

Project AI-Mind (Oslo University Hospital en Radboudumc)
Ontwikkeling van twee nieuwe ai-instrumenten om het risico op dementie beter in te kunnen inschatten. De AI-Mind Connector identificeert haperende hersennetwerken en schat de kans in op het ontstaan van dementie. 

Spoedpatiënt beter geholpen (Huisartsenposten Amsterdam, OLVG, CompuGroup Medical, Epic en Sigra)
Verwijsbrief van huisartsenpost naar ziekenhuis wordt direct digitaal verstuurd en na controle op bsn  automatisch aan het patiëntendossier gekoppeld. Alle relevante informatie snel op één plek waardoor de kwaliteit van zorg kan verbeteren. 

Spraakgestuurd rapporteren (Mijzo, Ecare en Attendi)
Registratielast van zorgmedewerkers terugdringen door spraakgestuurde rapportages. Spraaktechnologie zorgt dat de zorgverlener minder tijd kwijt is aan de administratie en meer zorg kan bieden. Naast de  technologie is veel aandacht besteed aan het overtuigen van gebruikers. Zij zien in dat anders werken voordelen oplevert voor de zorg. 

Zero Admin (Canisius Wilhelmina Ziekenhuis en Quoratio Groep)
Robotic process automation (rpa) neemt tijdrovend, saai en foutgevoelig werk uit handen en maakt dat artsen van de spoedeisende hulp meer tijd kunnen besteden aan de zorg van patiënten. 

Zorg op afstand voor helft longpatiënten (Isala ziekenhuis)
De mogelijkheden voor zorg op afstand werden al verkend voordat de coronapandemie plaatsvond, maar zijn tijdens de pandemie flink versneld. Longpatiënten die in aanmerking komen om, ook als ze nog extra zuurstof nodig hebben, eerder het ziekenhuis te verlaten, krijgen een speciale app op hun smartphone die hen ondersteunt bij die zorg op afstand. 

De Jury

Een groep van 24 Computable-experts heeft 33 voordrachten in de categorie Ict-project digitaal beoordeeld. Hun oordeel vormde de basis waaraan de hoofdjury van de Computable Awards 2022 wegingen toekende om zo de tien genomineerden te bepalen. Het juryteam bestaat uit Artie DebidienStijn GroveBart van der MarkRuud Mulder en Fred Streefland. De voordrachten zijn getoetst op complexiteit en risico’s, toegevoegde waarde, originaliteit en innovatieve kracht en de rol van de leverancier.

U kan tot 11 september stemmen op de genomineerden voor de Computable Awards 2022.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-09-06T11:01:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.